Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

Korkeasaaren kuuttiruuhka ohi, viisi kuuttia palasi merelle

June 16, 2017 by Posted in: Hylkeet

35193216821_2d8c4ff32a_z

Picture by: Mari Lehmonen (2017) Helsinki Zoo archives

Korkeasaaren villieläinsairaalasta on viety kevään viimeiset hyljepotilaat takaisin luontoon. Eri puolilta eteläistä rannikkoa tuotiin maalis-huhtikuussa hoitoon peräti seitsemän laihaa tai loukkaantunutta harmaahylkeen poikasta, joissa villieläinsairaalan hoitajilla on ollut melkoinen työ. Kaksi kuuteista ei selvinnyt, mutta viisi niistä polskii nyt omillaan meressä.

 

Tällä viikolla Suomenlahden merivartiosto tarjosi kyydin Vuosaaren satamasta ja Paraisilta löytyneille kuuteille. Ne olivat hyljepotilaista pienimmät ja Paraisten kuutilta hoidettiin myös haavoja, joten niiden vapautuskuntoon saaminen kesti pisimpään. Espoon, Hangon ja Inkoon Kopparnäsin kuutit oli viety jo aiemmin samalle suojellulle ulkomeren hyljeluodolle, jossa elää muutamia kymmeniä harmaahylkeitä.

 

Paraisilta maaliskuun lopussa tuotu kuutti ja Raaseporin Åminneforsin kuutti eivät selvinneet. Hyvin heikkokuntoisena saapunutta Raaseporin kuuttia vaivasivat maksamadot ja Paraisten kuutin painoa ei saatu nousemaan yli 12 kilon, koska se suostui syömään vain pieniä eläviä kaloja. Selvitäkseen luonnossa kuuteilla pitäisi olla riittävästi rasvakerrosta, mikä tarkoittaa 20-40-kilon painoa. Kuutin pitää osata myös pyydystää omat kalansa ennen merelle paluuta.

 

Villieläinsairaalassa toivotaan, että luontoon viedyt kuutit ottavat mallia aikuisista hylkeistä, kalastavat ravintonsa ja kotiutuvat luodolle. Merivartioston alusta ja mereen kuljetuslaatikoista päästettyjä kuutteja oli vastassa monta uteliaana kurkkivaa harmaahyljettä. Villieläinsairaalassa hoidetut hylkeet on viety jo monena vuonna samalle luodolle, joten myös aikuisten hylkeiden joukossa voi olla ihmisten aikoinaan pelastamia orpokuutteja.