Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

JÄTTILÄISPANDOJEN VALINTA SUOMEEN KÄYNNISTYI ÄHTÄRI ZOON MATKALLA KIINAAN

July 10, 2017 by Posted in: Ähtäri Zoo

panda-bear-1372644508TmI

Ähtäri Zoon asiantuntijat vierailivat viime viikolla Kiinan metsähallinnon jättiläispandojen suojelualueilla ja tutkimuslaitoksissa Bifengxiassa ja Dujiangyanissa, jotka sijaitsevat Sichuanin maakunnassa. Tämä matka oli erityisen tärkeä, sillä nyt aloitettiin Suomeen tulevien pandojen valinta.Kiinaan metsähallinnon, China Conservation and Research Centre for Giant Panda (CCRCGP, State Forestry Administration), omistamissa pandojen tutkimuslaitoksissa elää yli 200 jättiläispandaa.

Ähtäri Zoon asiantuntijat kävivät matkan aikana läpi Kiinan pandahallinnon ehdotukset Suomeen sijoitettavista kahdesta pandasta ja päivien aikana tutustuttiin näihin eläimiin. Valinnassa otetaan huomioon eläinten sukupuu, luonne ja suojelubiologinen arvo.

Suomen pandojen valinnassa romantiikallakin on suuri merkitys. Nyt alkavan valintaprosessin aikana asiantuntijat esittelevät useita pandauroksia ja -­‐naaraita toisilleen. Kokeneet pandahoitajat seuraavat parin kuukauden mittaisen ajanjakson, miten eläinyksilöt reagoivat toisiinsa.

Matkan aikana päätettiin Ähtäri Zoon eläinlääkärin ja pandahoitajien koulutuksista Kiinassa ennen pandojen tuloa Suomeen. Lisäksi valmisteltiin eläinten siirtoon liittyviä toimenpiteitä ja aikataulutusta.

Ähtäri Zoohon valmistuva jättiläispandojen luonnonmukainen tarha-­‐alue on yksi maailman suurimmista. Pandojen alue käsittää pandatalon, jossa sijaitsevat sisätarhat, eläinlääkintä-­‐ ja tekniset tilat sekä omana kokonaisuutenaan ravintola-­‐ ja asiakastilat.

Rakentaminen etenee aikataulun mukaisesti. Hanke valmistuu marraskuun lopussa, KVR-­‐ pääurakoitsijana toimii Lemminkäinen Talo Oy ja hanke rahoitetaan kiinteistöleasing-­‐rahoituksella.