Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

Korkeasaaren karhut menivät talviunille

November 8, 2017 by Posted in: Karhut

15368389598_5746865ed6_z

Picture by: Mari Lehmonen Helsinki Zoo archives

Karhut ovat vetäytyneet talvipesäänsä Korkeasaaressa. 16- ja 11-vuotiaiden naaraskarhujen ei ole nähty ulkoilevan enää viikkoon ja niiden ruokahalu on hiipunut. Ulkotarhan luukut on nyt suljettu talviunen alkamisen merkiksi. Eläintenhoitajat käyvät vielä lähipäivinä tarkistamassa, että karhut ovat riittävän kylläisiä, ja jättävät ne rauhassa nukkumaan talviuniaan.

Karhut ovat valmistautuneet lähestyvään talveen kerryttämällä rasvakerrosta. Ruokalistalla on ollut monipuolisesti marjoja, lihaa, kananmunia ja hedelmiä. Karhut ovat sisustaneet talvipesät mieleisikseen puukuivikkeella ja isoilla lahoilla kannoilla. Emo ja tytär nukkuvat usein samassa talvipesässä.

15554527335_4428759fff_z

Picture by: Mari Lehmonen Helsinki Zoo archives

Tänä talvena karhujen talvitilaa on ensi kertaa pimennetty luonnonvalolta. Pimennysluukkujen toivotaan edistävän karhujen makeita unia. Viime keväänä Korkeasaaren karhut heräsivät helmikuun puolivälissä aurinkoiseen ja lämpimään säähän kolmen kuukauden talviunen jälkeen.

Talviunen avulla pohjoiset karhut säästävät energiaa selvitäkseen sen lumisen ajan yli, jolloin kookkaan eläimen on vaikea löytää riittävästi ravintoa. Suomessa karhujen talviuni voi kestää puolikin vuotta. Karhut heräävät yleensä maalis-huhtikuussa, kun lumen sulamisvesi alkaa valua talvipesään.