Ahvenanmaan tunnuslintu merikotka ikuistetaan rahaan. Ahvenanmaan maakuntaeläinjuhlaraha julkaistaan 18.8.2014

2014_5e_mk_elaimet_ahvenanmaa_obverse2014_5e_mk_elaimet_ahvenanmaa_reverse

Ahvenanmaa saa maakuntaeläintään kunnioittavan juhlarahan 18.8. Nimellisarvoltaan viiden euron maakuntaraha kuvaa merikotkaa pesässään. Juhlarahan arvopuolella on Ahvenanmaan historiallinen vaakuna.

Ahvenanmaalle nyt julkaistava juhlaraha on kolmas tunnusraha. Suomen Rahapajan vuonna 2011 julkaisemassa Ahvenanmaan ensimmäisessä maakuntarahassa muistettiin kalastusta, perinteistä paikallista elinkeinoa. Maakuntien rakennukset -rahasarjassa vuonna 2013 Ahvenanmaa sai Sälskärin majakkaa muistavan juhlarahan.

”Ahvenanmaan maakuntarahat kiinnostavat maakunnan asukkaita ja ystäviä sekä turisteja keräilijöiden lisäksi. Ahvenanmaan oma juhlaraha on matkamuisto, joka kertoo maakunnan kulttuurista ja arvoista”, Suomen Rahapajan toimitusjohtaja Paul Gustafsson sanoo.

Merikotkaa muistava juhlaraha kuuluu rahasarjaan, jonka Suomen Rahapaja lyö valtiovarainministeriön päätöksestä. Sarjassa kunnioitetaan suomalaisten historiallisten maakuntien tunnuseläimiä.

Maakuntaeläinrahat lyödään Ahvenanmaan lisäksi Varsinais-Suomen, Satakunnan, Karjalan, Pohjanmaan, Uudenmaan, Lapin, Hämeen ja Savon kunniaksi.

Sarjasta julkaistiin Karjalan ja Savon kolikot 27.5. Varsinais-Suomen juhlaraha lasketaan liikkeelle syyskuussa 2014. Sarjan muut viisi juhlarahaa on suunniteltu julkaistavan vuonna 2015.

Valtiovarainministeriön asetus maakuntaeläinrahoista on luettavissa täällä http://finlex.fi/fi/laki/alkup/2014/20140363

Ahvenanmaan rahoja lyödään 10 000 peilikiiltoisina ja 35 000 tehdaslaatuisina

Nimellisarvoltaan 5 euron perusmetallisia Ahvenanmaan maakuntaeläinrahoja lyödään tehdaslaatuisina enintään 35 000 kappaletta ja peilikiiltoisina 10 000 kappaletta. Juhlarahan halkaisija on 27,25 millimetriä ja paino 9,8 grammaa. Maakuntaeläinrahojen tunnuspuolen on suunnitellut Erkki Vainio ja arvopuolen Nora Tapper.

Peilikiiltoinen, viimeistelty juhlaraha on pakattu rahaa suojaavaan, läpinäkyvään pilleriin ja rahan tarinan kertovaan pakkaukseen. Peilikiiltoisen juhlarahan hinta on 22 euroa. Tehdaslaatuisista juhlarahoista tarjotaan 500 kappaletta numeroituihin aitoustodistuksiin pakattuina hintaan 10 euroa kappale. Nimellisarvolla oman maakunnan rahat saa lunastamalla niitä kymmenen kappaleen pussillisen, jonka hinta on 50 euroa.

Ahvenanmaan Merikotka-juhlarahat tulevat myyntiin 18.8. Suomen Rahapajan verkkokauppaan ja jälleenmyyjille.