Tulli sai harvinaista tullivalvottavaa lumileopardista

lumileopardi03

Tulli sai harvinaista tullivalvottavaa 21. lokakuuta Moskovan eläintarhasta Ähtärin eläinpuistoon siirrettävästä lumileopardista. Uhanalainen lumileopardi kuuluu kansainvälisen CITES-sopimuksen ja EU:n CITES-asetuksen piiriin kuuluviin lajeihin, joiden tuontia, vientiä ja kauttakuljetusta Tulli valvoo.

CITES on laaja kansainvälinen ympäristönsuojelusopimus, joka sääntelee uhanalaisten kasvi- ja eläinlajien, niiden osien ja niistä valmistettujen tuotteiden kauppaa sekä tuontia ja vientiä.  Suojelluimmat lajit tarvitsevat lähtömaasta CITES-vientiluvan ja Suomesta CITES-tuontiluvan.

Suomessa lupaviranomaisena toimii  Suomen ympäristökeskus SYKE.  Tullin tehtävä on tarkastaa kaikki vaaditut luvat siinä vaiheessa, kun eläinkin saapuu Suomeen.
Puolitoistavuotias lumileopardinaaras saapui Suomeen lentoteitse Helsinki-Vantaan lentotulliin tiistaina illansuussa. Eläville eläimille on aina tehtävä eläinlääkinnällinen rajatarkastus, joka voidaan tehdä Helsinki-Vantaan lisäksi Vaalimaan rajanylityspaikalla.

— EU:n ulkopuolisista maista CITES-yksilöitä voi tuoda vain määrättyjen rajanylityspaikkojen kautta. Ylityspaikkoja rajoittamalla on helpotettu CITES-lajien valvontaa, Jarkko Keskinen Tullin valvontaosastolta kertoo.

Eläinlääkärin tarkastuksen jälkeen lumileopardi jatkoi kohti uutta kotitarhaansa Ähtärin Eläinpuiston intendentin Mauno Seppäkosken kyydissä. Seppäkoski kertoo eläinsiirtojen eläintarhojen välillä olevan tavallisia. — Ne ovat osa kansainvälistä uhanalaisten eläinten suojelutyötä. Siirroilla turvataan lumileopardin geneettisen perimän säilyminen.

CITES-tuontia on laillista ja laitonta

Lumileopardin siirto eläintarhasta toiseen on laillista, luvanvaraista CITES-tuontia.  Lentotullin valvonnassa törmätään myös monenlaisiin CITES-rikkomuksiin, joihin matkailijat tai verkkokaupoista tilaavat saattavat syyllistyä tietämättään.  Ulkomailla ostettu matkamuisto, kotimaassaan laillinen tavara voi Suomessa ollakin laitonta.

— Tavallisimpia ovat uhanalaiset korallit, simpukat ja krokotiilin nahasta valmistetut tuotteet, kuten kengät ja laukut, Kirsi TaipaleLentotullista kertoo.

Tulli suosittelee selvittämään hankintojen laillisuuden ennen matkalle lähtöä tai netistä tilaamista. Ympäristöhallinnon nettisivuilla on tarkempia ohjeita mm. uhanalaisten lajien tuontia ja vientiä koskevista luvista.

SYKE/CITES
Uhanalaisten lajien tuonnista Tullin nettisivuilla