Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

:KORKEASAARI: Karhut talviunilla itse sisustamassaan pesässä

November 10, 2014 by Posted in: KarhutKorkeasaari

2014-11-10 13_17_55-Korkeasaari

 

Karhua alkoi jo väsyttää ennen talviunille vetäytymistä. Kuvaaja Mari Lehmonen/Korkeasaari

Karhut ovat vetäytyneet talviunille Korkeasaaressa. Talven lähestyminen on näkynyt 13- ja 8-vuotiaissa karhuissa uneliaisuutena ja ruokahalun heikkenemisenä. Viikonloppuna ulkoilukaan ei enää kiinnostanut niitä, joten eläintenhoitajat sulkivat ulkotarhan luukut talviunen merkiksi.

Karhut ovat saaneet pöyhiä talvipesänsä mieleisekseen. Pesän rakennusta varten niille on tuotu lahoja kantoja, männynoksia ja puukuiviketta, joiden parissa karhut ovat askaroineet. Ravinnoksi ovat viime päivinä kelvanneet lähinnä hedelmät ja pähkinät.

Talviunessa karhun elintoiminnot hidastuvat ja se paastoaa syksyn aikana keräämänsä rasvakerroksen turvin. Karhu heräilee talven aikana vaihtamaan asentoa ja saattaa havahtua myös ääniin. Talviuni päättyy Korkeasaaressa tavallisesti maaliskuun alkupäivinä, mutta jatkuu pidempään pohjoisessa Suomessa.

Uni on pohjoisten karhujen tapa selvitä pitkästä talvesta, jolloin karhun kokoisen eläimen on vaikea löytää riittävästi ruokaa. Luonnossa karhut tekevät talvipesänsä puiden oksien tai juurakoiden alle, vanhaan muurahaispesään tai muuhun sopivaan onkaloon. Makuualustana on usein sammalta ja kuusenoksia.