Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

Ähtäri Zoo eläinlajisto laajenee

December 13, 2014 by Posted in: Ähtäri Zoo

800px-Takin_(Budorcas_taxicolor)_in_Korkeasaari_Zoo,_Helsinki,_Finland

Takini Kuvaaja: -Majestic-

Ähtärin Eläinpuiston uuden Master Planin mukaisesti puistoon sijoitetaan uhanalaisia lajeja Aasiasta. Zoohon rakentuu laaja Aasian aroalue, jonka ensimmäinen laji on takini eli härkägemssi. Tämä luonnossa Himalajan vuoristossa elävä vuohieläin muuttaa Ähtäriin Korkeasaaren Eläintarhasta. Ähtäri Zoo on nyt ainoa eläintarha Suomessa, jossa voi nähdä takinit.

Ähtärin Eläinpuiston uusi sisäinen Master Plan valmistuu vuoden lopussa ja se käsittelee eläinpuiston kehittämistä vuoteen 2030 asti. Yhtenä suurena osana suunnitelmaa on uusi Aasian aroalue ja sen myötä Aasian kylmään ilmastoon sopeutuneet uhanalaiset lajit. Näistä eläinlajeista lumileopardi on asunut Ähtärin eläinpuistossa jo vuodesta 2003 asti ja lisääntynyt menestyksellisesti. Jälkeläisiä on lähtenyt Ähtäristä useisiin Euroopan eläintarhoihin.

Ensimmäinen Aasian aroalueen laji on takini eli härkägemssi (Budorcas taxicolor taxicolor) Mishmi takin, Himalajalla elävä vuohieläin ja Budorcas – suvun ainoa edustaja. Länsimaiset eläintieteilijät löysivät lajin vasta vuonna 1910. Nykyään se on Bhutanin kansalliseläin. Aikuinen takini on pituudeltaan 170–220 cm (hännän pituus voi olla lisäksi 10–15 cm), säkäkorkeudeltaan noin 110–120 cm ja se voi painaa 250–350 kg. Sillä on paksu, tiheä ja kihara turkki, jonka väritys vaihtelee ruskeasta harmaan- ja kullanruskeaan. Sekä uroksella että naaraalla on noin 30 cm pitkät sarvet.

Takinit elävät Himalajan bambumetsissä 2000–4500 m korkeudessa. Takineja tavataan Länsi- ja Keski-Kiinassa, Assamissa, Bhutanissa ja Myanmarin pohjoisosissa. Takinit ovat kasvinsyöjiä ja syövät lähinnä ruohoa, nuppuja ja lehtiä. Takinit ovat aktiivisia päivisin. Talvella ne kerääntyvät pieniin laumoihin, kun taas kesällä laumat ovat jopa sadan yksilön kokoisia. Vanhat urokset elävät yksin. Takinin kantoaika on 9 kuukautta ja naaras synnyttää kerran kahdessa vuodessa yhden jälkeläisen. Ähtäri Zoon takineista toinen on syntynyt Korkeasaaressa 2014 ja toinen Nürnburgin eläintarhassa 2001.