Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

Korkeasaaren karhut herkuttelivat hunajalla – luonnonkarhut aiheuttaneet paljon tuhoja mehiläistarhoilla

May 14, 2014 by Posted in: KarhutYleiset uutiset

2009 kesää ym 125 (3)

Karhut tekevät valtavaa tuhoa mehiläispesillä. Edes sähköaidat eivät pidättele kaikkia karhuja. Kuva: Kaija Tunkkari

Korkeasaaren karhut pääsivät herkuttelemaan hunajalla kevään kunniaksi. Hunajalla valellut oksat ja aktivointilelut saivat eläintarhan nalleihin vipinää. Vaikka vankeudessa elävät karhut saavatkin herkutella hunajalla, ei luonnonvaraisia karhuja tule koskaan ruokkia hunajalla esimerkiksi haaskaruokinnan yhteydessä. Hunajan makuun päässeet karhut ovat tänäkin keväänä aiheuttaneet suuria tuhoja mehiläistarhoilla ympäri Suomea.

Karhut saavat Korkeasaaressa silloin tällöin hunaja-aterian. Hunaja on karhulle erittäin energiapitoista ruokaa. Vaikka hunaja houkutteleekin karhuja, ei luonnonvaraisia karhuja tule koskaan ruokkia hunajalla esim. haaskalla.

Hunajan makuun tottuneet karhut tekevät vakavaa tuhoa mehiläistarhoilla. Etsiessään hunajaa ja mehiläisen toukkia pesistä karhu aiheuttaa helposti satojen ja jopa tuhansien eurojen vahingot mehiläistarhalla. Mehiläistarhaajat pelkäävät myös työturvallisuutensa puolesta karhujen mellastaessa tarhoilla.

Karhujen aiheuttamat vahingot mehiläistarhoilla ovat lisääntyneet huomattavasti viime vuosina. Tänä keväänä karhut ovat tuhonneet jo 76 mehiläispesää Suomen Mehiläishoitajain Liiton tietojen mukaan. Viime vuonna karhutuhoja oli yhteensä 170 pesällä eri puolilla maata. Pelkästään yhden pesän tuhoutuminen aiheuttaa satojen eurojen kustannukset tarhaajalle. Myös pesien aitaaminen sähköaidoilla on työlästä, eikä aita aina pidättele karhua.

Hunajassa houkuttelee karhuja sen makeus ja korkea energiapitoisuus. Myös mehiläisten toukat ovat mesikämmenille proteiinipitoinen herkku. Suinkaan kaikki karhut eivät tuhoa mehiläispesiä luonnossa. Vain pieni osuus karhuista on ns. ongelmakarhuja ja ne aiheuttavat toistuvaa tuhoa. Toimenpiteet ja poisto tulisikin kohdistaa ensisijaisesti näihin ongelmakarhuihin.

Korkeasaaressa äiti ja tytär

Korkeasaaren ruskeakarhut (Ursus arctos arctos) ovat äiti ja tytär. Äitikarhu Sofia on 13-vuotias tytär Yulia on 8-vuotias. Korkeasaaressa karhut syövät mm. kasviksia, juureksia, hedelmiä, heinää, kalaa sekä erilaista lihaa.

IMG_7197

Hunaja on karhulle vastustamaton energiapitoinen herkku.

Hunajaa karhuille annetaan saatavuuden mukaan, ja se on hyvä keino saada karhut siirtymään esim. tarhasta toiseen tai virikkeenä sitä voidaan sivellä puidenoksiin, jolloin karhut saadaan liikkeelle ja kiipeämään. Korkeasaaren karhut saivat tällä kertaa hunajaburgereita ja aktivointileluja. Ruoka katosi parempiin suihin nopeasti.

Korkeasaaressa hunajaa kuluu myös muille eläimille. Muun muassa mehiläishaukat, mangustit ja eräät apinat syövät hunajaa.

Lue lisää Korkeasaaren karhujen hunajaruokinnasta: http://hunajalla.blogspot.fi/