Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

Ähtäri Zoo: Ilveksen persoonallisuuden ulottuvaisuudet – etologinen tutkimus

May 15, 2014 by Posted in: Ähtäri ZooKissaeläimetYleiset uutiset

Onerva-Lynx

Ähtäri Zoo ja Ilveskeskus ry toteuttavat yhteistyössä ilvekseen liittyvän etologisen seurantatutkimuksen seuraavien lähivuosien aikana. Tutkimus koostuu useasta (6) eri osasta, joissa suorien havaintojen ja yli kuudenkymmenen muuttuvan tekijän kautta muodostuu tutkimukseen osallistuvien ilvesten persoonallisuuskuva. Tutkimus ottaa huomioon vuorokauden ajan vaikutukset, “arkiset tilanteet”, ilvesten käyttäytymisen suhteessa lajitovereihin/ihmisiin ja reagoinnit poikkeaviin sekä ilveksen elämässä luontaisesti toistuviin tilanteisiin. Suorassa seurannassa tutkimustilanteet myös videoidaan. Kuvamateriaali antaa mahdollisuuden tarkastella syvällisemmin eri yksilöiden persoonallisuuden piirteitä. Ilveksen persoonallisuuden ulottuvaisuudet seurantatutkimus on ensimmäinen ilvekseen liittyvä kognitiivinen tutkimus Suomessa ja tiettävästi ensimmäinen Euraasian ilveksen persoonallisuustutkimus maailmassa. Tutkimuksen käytännön toteutuksesta vastaa Ilveskeskus.

Miksi ilveksen persoonallisuustutkimusta

Tutkimuksesta saatava aineisto laajentaa ymmärrystä ilveksen käyttäytymisestä eri tilanteissa tuottaen samalla tietoa tarhaoloissa elävien ilvesten hyvinvoinnin tueksi. Lisäksi tutkimus avaa yksityiskohtaisemmat mahdollisuudet ympäristönkasvatustyön tekemiseen ja ilveksen käyttäytymistiedon jakamiseen.