Iloisia perheuutisia – sitruunavästäräkki pesi Kuopiossa

image_gallery

 

Sitruunavästäräkkikoiras Kuopion Riistavedellä toukokuussa 2015.kuva: Ilkka Markkanen

Pohjois-Savon pesimälinnustoon lisättiin kuluvana kesänä uusi laji, kun sitruunavästäräkki (Motacilla citreola) löysi kodin Kuopion Riistavedeltä. Pesintään hyvin soveltuvalta rantaniityltä löytyi 9.5. koiras, jonka reviirille tiensä löysi noin viikon päästä myös naaras. Sitruunavästäräkkipari havaittiin pesänrakennustoimissa 17.5. Haudonta käynnistyi kesäkuun alkupuolella. Ensimmäiset poikaset kuoriutuivat juhannuspäivänä, ja poikaset lähtivät pesästä 6.7.

Sitruunavästäräkki on maamme uusimpia pesimälajeja, laji on leviämässä meille idästä. Suomen ensimmäinen sitruunavästäräkki havaittiin vuonna 1962, ja ensimmäinen sitruunavästäräkkipari pesi Porissa vuonna 1991. Laji on Suomessa edelleen harvinaisuus, nykykannaksi on arvioitu 5-30 pesivää paria.

Pohjois-Savossa sitruunavästäräkki on havaittu aiemmin vain seitsemän kertaa. Maakunnan ensimmäinen sitruunavästäräkki löytyi Siilinjärveltä kesäkuussa 1988. Nyt dokumentoitu pesintä on Pohjois-Savon ensimmäinen lajipuhdas sitruunavästäräkin pesintä. Pesintää osattiin tosin jo odottaa, sillä vuonna 2006 Siilinjärvellä todettiin sitruunavästäräkin ja keltavästäräkin risteymäpesintä. Tuolloin sitruunavästäräkkikoiras pariutui keltavästäräkkinaaraan kanssa.

Sitruunavästäräkin suosimia pesäpaikkoja ovat kosteat rantaniityt ja rantaluhdat. Laji on pesimäkantansa pienuuden vuoksi Suomessa uhanalainen.