Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

KORKEASAAREN VILLIHEVOSLAUMA SAI VARSAN ÄITIENPÄIVÄKSI

May 6, 2016 by Posted in: Korkeasaari

2016-05-06 11_39_58-A day old Przewalski's Wild Horse foal _ Flickr - Photo Sharing!

Kuvaaja: Mari Lehmonen (2016) Helsinki Zoo archives

Mongolianvillihevoslaumassa on nyt pienten kavioiden kopsetta, sillä hevosille syntyi varsa juuri äitienpäivän alla. Hontelojalkainen ori on 12-vuotiaan emänsä kuudes varsa. Samassa laumassa asuvat edelleen sen 2- ja 1-vuotiaat tammavarsat. Myös muut lauman hevoset osallistuvat jälkeläisen hoitamiseen. Yhteensä Korkeasaaren hevoslaumassa on nyt 8 yksilöä. Laumaan odotetaan vielä toista varsaa lähiviikkoina.

 

Gobin autiomaassa mongolianvillihevosten suojelualueella odotetaan myös hyvää varsavuotta. Alueella on nähty useita kantavia tammoja. Syksyn laskennoissa suojelualueen laumoissa oli 132 hevosta. Yhteensä luonnossa elää yli 350 mongolianvillihevosta. Ne elävät orin ja muutaman tamman muodostamissa laumoissa. Aikuistuttuaan hevosvarsat lähtevät kotilaumastaan etsimään uutta laumaa.


 

Mongolianvillihevoset kuolivat luonnosta sukupuuttoon 1960-luvun lopussa. Laji pelastui kuitenkin eläintarhoissa olleiden yksilöiden onnistuneella lisäännyttämisellä ja villihevosia on palautettu luontoon jo kolmenkymmenen vuoden ajan. Pelkästään Gobin suojelualueelle on viety jo yli 90 yksilöä eläintarhoista. Myös Korkeasaari on mukana villihevosten lisäännyttämis- ja luontoonpalautusprojektissa.

Mongolianvillihevoset luonnossa: http://www.takhi.org/en/takhi/takhi_en.php