Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

ILVES PALASI KORKEASAAREEN

May 11, 2016 by Posted in: Kissaeläimet

26325435543_6586127df9_z

Mari Lehmonen (2016) Helsinki Zoo archives

Kissalaaksoon on saapunut nuori ilvesnaaras. Vasta vuoden ikäinen ilves on kotoisin Riian eläintarhasta ja se on tutustunut uuteen kotiinsa kahden viikon ajan. Tupsukorva on väriltään kauniin täplikäs ja luonteeltaan pentumaisen utelias ja leikkisä. Eläintenhoitajat ovat nähneet ilveksen heittelevän tarhassa ruuaksi tuotuja kaninruhoja ja väijyvän asiakkaita alppiruusupensaiden alla.

 

Ilvesnaaras on ottanut reviirikseen molemmat ilvestarhat. Tilanne muuttuu kesäkuussa, kun toiseen tarhaan muuttaa nuori ilvesuros. Pariskunnan toivotaan lisääntyvän tulevina vuosina. Korkeasaaren edellinen ilvesuros oli Kissalaakson kaikkien aikojen pitkäikäisin asukas 22 vuoden ja 4 kuukauden iällään. Sen jälkeläiset rikastuttavat ilveksen luonnonkantoja Puolassa ja Liettuassa.

 

Ilves on runsastunut Suomessa viime vuosina ja tällä hetkellä kannan koko on noin 2700 yksilöä. Lajia elää koko maassamme pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. 1950-luvulla ilves oli vähällä kadota eläimistöstämme liiallisen metsästyksen takia. Korkeasaaressa ilveksiä on ollut lähes eläintarhan perustamisesta saakka, jo vuodesta 1897.