Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

:KATSO VIDEO: Korkeasaaren kuutti sai venekyydin hyljeluodolle

June 29, 2016 by Posted in: Korkeasaari

27367099584_f61acf2f84_z

Kuvaaja: Mari Lehmonen

Korkeasaaren villieläinsairaalassa hoidossa ollut harmaahylkeen kuutti pääsi tänään takaisin mereen. Se varttui yli 20-kiloiseksi ja kalastustaitoiseksi, mutta alkoi tulla valikoivaksi silakoidensa suhteen, joten se oli aika viedä avarammille vesille pyytämään itse kalansa. Kuutti oli ikäisiään pienikokoisempi, mutta hoitajat uskovat, että sillä on paksun rasvakerroksensa ansiosta hyvät edellytykset pärjätä.

Huhtikuun alussa Kirkkonummen Porkkalasta löytyi rannalle uupunut kuutti, joka sai Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta kyydin Korkeasaareen. Potilas painoi vain kahdeksan kiloa, noin kolmanneksen normaalipainostaan, eikä vastustanut auttajiaan terveen kuutin tavoin vaan nukkui kuljetuksen ajan sylissä. Nesteytyksen jälkeen sille määrättiin lepoa lämpölampun alla ja ravinnoksi kalamössöä letkulla suoraan vatsaan.

Luonnossa selvitäkseen hylkeen pitää osata kalastaa. Aluksi kuutti ei suostunut syömään kokonaista kalaa ja paleli vedessä. Toukokuun puolivälissä painon tuplaannuttua letkuruokinta lopetettiin ja kuutin altaaseen tuotiin eläviä kaloja. Pyydystysleikin kautta kuutti oppi syömään. Erityisesti isot kalat herättivät sen ruokahalun. Katiskat pistettiin veteen, jotta kuutti saisi kalastaa.

Löytöpaikan sijaan kuutti vietiin Merivartioston aluksella kauas avomeren luodolle hylkeidensuojelualueelle. Kymmeniä harmaahylkeitä makoili aurinkoisella luodolla, johon Korkeasaaressa hoidossa olleet harmaahylkeet on viety jo vuosien ajan. Kuljetuslaatikon luukun auettua kuutti kummasteli hetken ääretöntä merimaisemaa, pulahti veteen ja lähti uimaan pintavedessä kohti uutta kotiluotoa.