Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

:KATSO VIDEO: KORKEASAARESSA VARTTUU HARVINAINEN MANULIPENTUE

July 7, 2016 by Posted in: KissaeläimetKorkeasaari

28041093162_99343f73b4_z

Kuvaaja: Mari Lehmonen (2016) Helsinki Zoo archives

Kissalaaksossa varttuu kaikessa hiljaisuudessa pentueellinen manuleita. Nämä neljä pentua ovat pariskunnan ensimmäiset ja ne ovat jo kahden kuukauden ikäisiä. Emon nähtiin ensi kertaa kantavan pentuja pesäkopista toiseen juhannuksen tienoissa ja sen jälkeen pentue on näyttäytynyt hyvin satunnaisesti.

 

Manulinpentujen selviytyminen eläintarhoissa on harvinaisia ja siksi pennut ovat erittäin toivottuja. Kissojen keskuudessa eläintarhoissakin tavallinen toksoplasma-loinen on vaarallinen erityisesti alle nelikuisille manuleille. Vuonna 2013 kaikki maailman eläintarhoissa syntyneet manulinpennut menehtyivät loisen vuoksi, jolloin otettiin käyttöön uudet hoito-ohjeet estämään ympäristöstä saatavaa tartuntaa. Manuleiden elinalueella luonnossa loinen ei ole tavallinen, mikä selittää lajin herkkyyden sille.

 

Korkeasaaren manulinpentuja suojellaan tartunnalta estolääkityksellä ja rajoittamalla loisen leviämistä tarhaan. Neljän kuukauden ikään saakka emo saa hoitaa pentujaan täysin ihmisen asiaan puuttumatta, eikä manuleiden elinpiirissä tehdä mitään äkkinäistä, joka voisi rasittaa pentuetta. Näin pentujen vastustuskyky saa kehittyä rauhassa. Myös yleisön toivotaan käyttäytyvän hillitysti manulipesueen kohdatessaan.

 

Manuli on paksuturkkinen arokissa, jonka elinaluetta ovat Länsi- ja Keski-Aasian karut aroalueet. Laji on rauhoitettu metsästykseltä Mongolian ulkopuolella. Manuleiden ravinnonsaanti on uhattuna niiden tärkeimmän saaliseläimen myrkytysten vuoksi. Korkeasaari on ollut mukana luonnonvaraisten manuleiden suojelu- ja tutkimusprojektissa vuodesta 2014.