Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

:KATSO VIDEO: AAVIKKOKETUT VILISTÄVÄT KORKEASAAREN UUDESSA HÄMÄRÄTALOSSA

July 13, 2016 by Posted in: Korkeasaari

28199445501_658c96d1f7_z

Kuvaaja: Mari Lehmonen (2016) Helsinki Zoo archives

Pikkuinen vaalea kettu, jolla on suuret silmät ja jättimäiset korvat – siltä näyttää Korkeasaaren uusin laji, aavikkokettu. Kolme tällaista kipittää nyt tutkimassa vastasisustettua kotiaan Hämärätalossa, jossa riittää tilaa suuren sokkeloisen hämäräosaston ja hiekka-aavikkoa muistuttavan ulkotarhan verran. Tänään avattuun taloon tulee nähtäville myös nelivarvassiilejä ja jemeninkameleontti.

 

Yksi ketuista ei arastele ihmisiä, sillä se on entinen lemmikki. Aavikkoketun maahantuonti lemmikiksi on kielletty, mutta silti tämä uros päätyi Virosta Suomeen ilman asianmukaisia lupia. Viranomaiset alkoivat selvittää asiaa ja eläinkauppias poistui maasta. Suomalainen ostaja halusi luovuttaa urosketun luonnollisempiin olosuhteisiin Korkeasaareen, jonne se sai kaksi Prahan eläintarhassa syntynyttä naaraskettua kaveriksi.

 

Soman ulkonäkönsä ja pienen kokonsa vuoksi aavikkokettu vaikuttaa lemmikiksi sopivalta, mutta se ei sopeudu kotioloihin vaan sairastuu herkästi. Aavikkoketut elävät Pohjois-Afrikan hiekka-aavikoilla, jossa eläinten pyynti luonnosta on yksi tulonlähde. Ihmisten toimet ovat paikoittain hävittäneet aavikkoketut.

 

Aavikkokettu on koiraeläimistä pienin ja painaa vain noin kilon. Sen isot, lämpöä haihduttavat korvat, karvaiset tassunpohjat ja tuuhea hiekanvärinen lämpöä eristävä turkki ovat sopeutumia aavikkoympäristöön. Aavikkoketut elävät perheryhmissä maahan kaivamassaan tunneliverkostossa ja liikkuvat ulkona hämärän aikaan.