Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

Lepakkoretki Hämeen luontokeskuksessa 13.8.2016

August 3, 2016 by Posted in: Lepakot

vesisiippa-timometsanen

Luonnosta löytyy vilskettä vielä iltojen hämärtyessäkin! Hämeen luontokeskus tarjoaa tilaisuuden päästä tutustumaan lepakoihin, näihin salaperäisiin yötaivaan lentotaitureihin 13.8.2016 klo 20-22 järjestettävällä lepakkoretkellä. Tervetuloa mukaan bongaamaan eläimiä, joihin ei tule joka päivä törmättyä.

Hämeen luontokeskuksella järjestetään lauantaina 13.8. klo 20–22 lepakkoretki. Luontokeskukselle saapuu vieraaksi asiantuntija Kati Suominen, joka johdattelee lepakoiden maailmaan luontokeskuksen auditoriossa. Noin puolen tunnin mittaisessa esitelmässä kuullaan Suomen lepakkolajeista sekä tutustutaan välineistöön, joiden avulla lepakoita voidaan havainnoida.

Esitelmän jälkeen siirrytään luontokeskuksen lähimaastoon havainnoimaan lepakoita niiden luontaisessa elinympäristössä. Lepakot paikannetaan erityisen ilmaisimen, niin kutsutun detektorin, avulla. Detektori havaitsee lepakon kaikuluotausäänet ja muuttaa ne ihmiskorvin kuultaviksi.

Tavallisesti lepakoita voi havaita saalistuslennoillaan keskiyöllä, mutta lähenevä talvi saa ne liikkumaan syysaikaan jo alkuillasta. Lepakoiden on kerättävä paksu rasvakerros talven varalle, joten niiden on aloitettava saalistus heti hämärän laskeuduttua.

On todennäköistä, että lepakoiden lentoa päästään näkemään tai ainakin kuulemaan illan aikana. Aikaisempien vuosien retkillä lepakoita on kuultu muun muassa Ruostejärven rannassa Kurjenniemessä. Lepakkoretkelle kannattaa varata mukaan säänmukaiset varusteet ja oma taskulamppu lepakkoelämyksen maksimoimiseksi.

Ilmoittaudu mukaan tapahtumaan ottamalla yhteyttä Hämeen luontokeskukseen!  Retkellä on tilaa 40 osallistujalle. Myös lapset ovat tervetulleita!