Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

:KATSO VIDEO: KORKEASAAREN MANULINPENNUT ENSIMMÄISESSÄ ELÄINLÄÄKÄRIN TARKASTUKSESSA

September 21, 2016 by Posted in: KissaeläimetKorkeasaari

29200028674_a16f0ec6f3_z

Kuvaaja: Mari Lehmonen (2016) Helsinki Zoo archives

Kissalaaksossa vilistää neljä tervettä manulinpentua. Toukokuun puolivälissä syntyneet harmaat pörröturkit ovat varttuneet jo 2-3 kiloisiksi sähäköiksi kissoiksi. Eläintenhoitajat pyydystivät ne tarhasta eläinlääkärin tarkastukseen, jossa pennuille laitettiin tunnistussirut, tarkastettiin sukupuolet ja annettiin ensimmäinen rokotus. Pentuja ei ole käsitelty aiemmin, joten ne olivat eläinlääkärissä tuimailmeisinä ja kynnet esille työnnettyinä. Pennuista kolme oli naaraita ja yksi uros.

Neljän kuukauden ikä on manulien elämässä merkittävä, sillä eläintarhoissa yleinen toksoplasma-loinen on kohtalokas etenkin alle nelikuisille manuleille. Kriittisen nuoruusiän ohitettuaan manulipentue todennäköisesti selviytyy aikuiseksi saakka, mikä on ollut eläintarhoissa melko harvinaista. Eläintarhoilla on yhteiset hoito-ohjeet estämään ympäristöstä saatavaa loistartuntaa. Ohjeet suosittelivat ensimmäistä pentujen käsittelyä vasta tässä iässä.

Nuoret manulit asuvat Korkeasaaressa noin vuoden ikäisiksi, minkä jälkeen ne siirretään lajikoordinaattorin valitsemiin eläintarhoihin lisääntymään. Laji kuuluu suojeluohjelmaan, jolla pyritään kasvattamaan elinvoimaista tarhakantaa. Korkeasaaren manulit eivät ole lisääntyneet menestyksekkäästi sitten vuoden 2007 ja tämä on nykyisen pariskunnan ensimmäinen pentue.

Manuli on paksuturkkinen arokissa, jonka elinaluetta ovat Länsi- ja Keski-Aasian karut aroalueet. Laji on rauhoitettu metsästykseltä Mongolian ulkopuolella. Manuleiden ravinnonsaanti on uhattuna niiden tärkeimmän saaliseläimen myrkytysten vuoksi. Korkeasaari on ollut mukana luonnonvaraisten manuleiden suojelu- ja tutkimusprojektissa vuodesta 2014.