Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

Tarhaleijonien trofeiden tuonti myös Suomeen kiellettävä

October 27, 2016 by Posted in: KissaeläimetLuonto-Liitto

male-lion-112940815797in

Yhdysvallat kielsi tarhattujen leijonien metsästysmuistojen maahantuonnin 20.10.2016 alkaen. Päätös on jatkoa viime joulukuussa asetetuille luonnonvaraisia leijonia suojeleville tuontirajoituksille. Metsästysmuistojen maahantuontia ovat aiemmin rajoittaneet jo Australia, Ranska ja Hollanti. Myös Suomen tulisi liittyä trofeiden tuonnin kieltävien maiden joukkoon.
Yhdysvaltojen päätös on tärkeä, sillä suurin osa metsästysmatkailijoista tulee juuri Yhdysvalloista. Eurooppa on tilastoissa heti toisena. Suomesta tehdään vuosittain noin 100 metsästysmatkaa ulkomaille, myös Etelä-Afrikkaan, jossa metsästys kohdistuu käytännössä aina aidatulla alueella vankeudessa metsästettäviksi kasvatettuihin eläimiin. Näitä ovat esimerkiksi kissapedot ja antiloopit.
”Isojen kissapetojen kohtalo on monien muiden lajien ohella tällä hetkellä maailmanlaajuisesti vaakalaudalla. Laillinen ja laiton metsästys verottavat luonnonvaraisia kantoja, samalla kun niiden elinalueet pirstoutuvat. Laillinenkin trofeemetsästys kohdistuu koko ajan lajeihin, jotka ovat vaarantuneita ja uhanalaisia. Toiminnan hetki on nyt. Kymmenen vuoden päästä kukaan ei voi sanoa, ettemme tienneet”, sanoo Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Leo Stranius.
Salametsästys on järjestäytynyttä rikollisuutta
Päätös metsästysmuistojen tuontikiellosta terästää Yhdysvaltojen suhtautumista trofeemetsästykseen tilanteessa, joka on katastrofaalinen. Metsästysmatkailun ja laillisen villieläinkaupan suojissa rehottaa laaja eläinten salametsästys. Eri tutkijatahot ovat arvioineet, että esimerkiksi elefantit ja leijonat tulevat häviämään luonnosta kymmenessä vuodessa.
Villieläinten ja eläinten osien kauppaa sääntelevän CITES:n pääsihteeri John Scanlonin mukaan kyse on kansainvälisestä, järjestäytyneestä rikollisuudesta. Sitä on enää mahdotonta torjua yksin ympäristöjärjestöjen keinoin.
Lokakuussa voimaan astuneen päätöksen mukaan Yhdysvallat arvioi metsästysmatkailun kohdemaiden suojeluhallintoa ja -käytäntöjä Etelä-Afrikan lisäksi useissa muissakin maissa. Se ei salli enää trofeiden tuontia ilman, että metsästys on tapahtunut todistetusti kestävällä ja suojelua tukevalla tavalla.
”Mikäli trofeiden sekä uhanalaiseksi ja vaarantuneiksi luokiteltujen eläinten ja niiden ruumiinosien kauppa halutaan saada loppumaan, on Euroopassakin trofeiden tuontikiellon lisäksi sitouduttava tukemaan lajien suojelua paikallisella tasolla. Pontevampi suojelun tukeminen olisi luontevaa myös EU:ssa. Tuontikielto on kuitenkin saatava voimaan välittömästi”, Trofeeton EU -työryhmän puheenjohtaja Heini Kaasalainen sanoo.
Trofeeton EU on Luonto-Liiton, Animalian ja SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton vuonna 2014 perustama työryhmä. Trofeeton EU -ryhmän tavoitteena on yhdessä kansainvälisten organisaatioiden kanssa saada EU-alueelle trofeiden tuontikielto.

 

www.trophyfree.eu