Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

HUUHKAJA TOIPUI REKKAKOLARISTA – KOTIUTETTIIN KORKEASAARESTA

February 21, 2017 by Posted in: KorkeasaariLinnut

32858221082_425ac71b08_z

Kuva: Mari Lehmonen (2017) Helsinki Zoo archives

Joulukuussa Vantaan kehätiellä lentänyt huuhkaja törmäsi rekkaan ja tuotiin tienpenkalta poliisikyydillä Korkeasaaren villieläinsairaalaan. Nyt kahden kuukauden toipumisjakson jälkeen kookas pöllö voitiin vihdoin viedä hyväkuntoisena takaisin luontoon. Villieläinsairaalassa iloitaan tarinan onnellisesta lopusta, joka näytti pitkään epätodennäköiseltä.

 

Eläinlääkärin ensimmäinen diagnoosi oli huolestuttava: huuhkaja oli menettänyt näkönsä. Kova iskeytyminen rekkaa päin oli aiheuttanut aivovaurion ja toivo paranemisesta hiipui, kun näkö ei ollut palautunut kahden viikon kuluessa. Eläintenhoitajat alkoivat kuitenkin havaita pöllön käyttäytymisessä lupaavia merkkejä. Kun huuhkajan nähtiin lentävän orrelle, se päätettiin pitää edelleen tarkkailussa.

 

Tammikuun lopulla potilas siirrettiin suurempaan ulkotarhaan treenaamaan siipilihaksiaan. Se osasi väistää tarhan verkkoa ja lensi orsille vaikeuksitta. Eläinlääkärin varmistuttua näön palautumisesta huuhkaja rengastettiin ja vapautettiin sopivalle metsäalueelle pääkaupunkiseudulle.

 

Nuorella, vielä reviiriään etsivällä koirashuuhkajalla on nyt kaikki edellytykset selvitä luonnossa. Hiukan heikomminkin näkevä pöllö selviää hyvin, sillä se saalistaa ensisijaisesti kuuloaistinsa avulla. Kuulossa huuhkajalla ei havaittu mitään vikaa – sokeanakin se pystyi kääntämään silmänsä hiljaista ääntä pitävään kohteeseen.

 

Korkeasaaren villieläinsairaalassa hoidetaan vuosittain 800–1000 loukkaantunutta tai orvoksi jäänyttä luonnonvaraista eläintä. Tavoitteena on saada potilaat kuntoutumaan takaisin luontoon, mikä onnistuu noin 30–40 % kohdalla. Kaupunkiympäristössä eläinten vammat ovat usein ihmisten toiminnasta johtuvia.