Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

Historian suurin tutkimus: Gorilloja ja simpansseja enemmän kuin aiemmin luultu, mutta gorillojen määrä vähenee koko ajan

April 27, 2018 by Posted in: ApinatWWF

silverback-gorilla-1402593801MmY

Tänään julkaistu laajin koskaan tehty tutkimus gorillojen ja simpanssien määrästä osoittaa, että eläimiä on enemmän kuin aiemmin on luultu. Samalla tutkimus kuitenkin paljastaa, että läntisessä päiväntasaajan Afrikassa gorillojen määrä vähenee joka vuosi.

Yli kymmenen vuotta kestänyt tutkimus kertoo gorillojen ja simpanssien tilanteesta sekä hyviä että huonoja uutisia. Hyvä uutinen on, että sekä läntisten tasankogorilloiden (Gorilla gorilla gorilla) että simpanssien (Pan troglodytes troglodytes) määrä on läntisessä päiväntasaajan Afrikassa suurempi kuin mitä aikaisemmin on luultu. Huono uutinen on, että gorillojen määrä vähenee vuosittain lähes kolmen prosentin vauhtia. WCS:n (Wildlife Conservation Society), WWF:n, Jane Goodall -instituutin, CITESin ja monien muiden järjestöjen, yliopistojen, eläintarhojen ja mukana olevien valtioiden viranomaisten yhteistyönä tehty tutkimus on julkaistu Science Advances -lehdessä.

Huolestuttavaa on myös se, että jopa 80 prosenttia Gabonissa, Kamerunissa, Keski-Afrikan tasavallassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa tutkituista gorilloista elää suojelualueiden ulkopuolella, ja ovat näin alttiimpia esimerkiksi salametsästykselle ja taudeille. Lisäksi suojelualueiden ulkopuolella elävät eläimet ovat suuremmassa vaarassa menettää elintärkeät elinalueensa.

”Vaikka tiedämme gorilloita olevan nyt enemmän kuin aiemmin on luultu, se ei tarkoita, että niiden kanta olisi kasvanut. Päinvastoin, kanta pienenee koko ajan. Isompi yksilömääräarvio johtuu siitä, että nyt julkaistussa tutkimuksessa on tutkittu ensimmäistä kertaa vaikeapääsyisiä alueita ja tutkimusmenetelmät ovat kehittyneet”, kertoo WWF:n suojeluasiantuntija Maija Kaukonen.

Gorillat edelleen äärimmäisen uhanalaisia

Läntisiä tasankogorilloita on tutkimuksen mukaan yli 360 000, mikä on kolmannes aiemmin luultua enemmän, ja simpanssejakin lähes 130 000, mikä on kymmenennes luultua enemmän. Läntiset tasankogorillat on luokiteltu äärimmäisen uhanalaisiksi ja simpanssit erittäin uhanalaisiksi. Uusi tutkimustulos ei muuta luokitusta.

”Nyt selvitetty gorilloiden yksilömäärä voi tuntua äkkiseltään suurelta, mutta uhanalaisuusluokitukseen vaikuttaa eläinten määrän lisäksi se, onko kanta kasvava vai pienenevä. Tässä suhteessa gorilloiden osalta ei ole epäselvyyttä: niiden määrä vähenee jatkuvasti muun muassa salametsästyksen ja laittomien metsähakkuiden takia”, Kaukonen sanoo.

Nyt julkaistun tutkimuksen tekemiseen on käytetty enemmän aikaa ja resursseja kuin koskaan aiemmin.  Yhteensä tiedon keräämiseen käytettiin 167 henkilötyövuotta. Tutkijat laskivat eläimiä ja niiden pesiä vaikeakulkuisessa metsässä, ja kävelymatkaa kertyi yhteensä yli 8 700 kilometriä, joka vastaa matkaa Lontoosta New Yorkiin.

Kattavan tutkimuksen toivotaan auttavan valtioita gorilloiden ja simpanssien suojelutoimien kohdentamisessa tehokkaammin. Tärkeintä on säilyttää eläinten elinalueet ja suojella ne esimerkiksi laittomilta hakkuilta. Toinen tärkeä ratkaisu on salametsästyksen lopettaminen. Gorilloita ja simpansseja salametsästetään etenkin niiden lihan takia.

“Guns, germs and trees determine density and distribution of gorillas and chimpanzees in Western Equatorial Africa” -tutkimus (julkaistu Science Advances -lehdessä)