Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

Kolme kuuttia merelle Korkeasaaren villieläinsairaalasta – paluukyydillä sairas kuutti hoitoon

May 8, 2018 by Posted in: Yleiset uutiset

40161246480_236766b23a_z

Kuva:Mari Lehmonen (2018) Helsinki Zoo

Harmaahylkeen poikaset, jotka tuotiin Korkeasaaren villieläinsairaalaan Helsingin rannoilta Eirasta, Lauttasaaresta ja Rajasaaresta, ovat päässeet takaisin luontoon. Kuukauden hoidon aikana kuutit ovat vahvistuneet, kasvaneet ja oppineet pyydystämään elävää kalaa. Reippaiden kuuttien luontoon paluuta ei haluttu pitkittää ja nyt ne voivat jatkaa harjoituksiaan meriympäristössä.

Kyydin hyljeluodolle tarjosi Suomen meripelastusseuran pelastusristeilijä Jenny Wihuri, joka tuli noutamaan kuuttilaatikot saattajineen Korkeasaaren laivarannasta. Suunnaksi otettiin Porkkalanniemi ja sen takana sijaitseva hylkeidensuojelualue Kallbådan, jossa elää muutaman kymmenen yksilön harmaahyljeyhteisö.

Luontoon palaavat kuutit laskettiin yksitellen aluksen takaosan ramppia alas. Lauttasaaren kuutti näytti muille mallia: se meni reippaasti veneen laidalle, työnsi päänsä veteen ja pulahti uimaan kohti luotoa. Eiran kuutti pyrki laatikosta päästyään ramppia ylöspäin, samoin kuin Rajasaaren kuutti, joka kerran kylmässä meressä kastauduttuaan nousi takaisin aluksen kyytiin. Kaikki kolme lähtivät lopulta oikeaan suuntaan.

Meripelastusseura oli saanut tiedon Kallbådanin alueella valvontakamerasta näkyneestä haavoittuneesta kuutista, jota käytiin etsimässä Jenny Wihurin ja Korkeasaaren yhteisvoimin. Luodolta löytyi kivenkolossa kyhjöttävä väsynyt pikkuhylje, jolla oli räpylöissään haavoja ja tulehdus, joka ei olisi parantunut itsestään. Kuutti nostettiin aluksen kyytiin ja tuotiin hoidettavaksi villieläinsairaalaan. Jos kuutti tervehtyy, se viedään takaisin kotiluodolleen.

Korkeasaaren villieläinsairaalassa on vielä Kallbådanin kuutin lisäksi Rauman keskustan kanavasta löytynyt itämerennorpan kuutti, joka on tarkoitus tällä viikolla palauttaa merelle kotiseudulleen.