Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

Lauhanvuoren ensimmäinen metsäpeura syntyi

May 24, 2018 by Posted in: Yleiset uutiset

villi-metsapeuravaadin-ja-sen-muutaman-tunnin-ikainen-vasa-kuhmossa-toukokuussa-2018_kuvaaja-pekka-kilpelainen

Villi metsäpeuravaadin ja sen muutaman tunnin ikäinen vasa Kuhmossa toukokuussa 2018. Kuvaaja: Pekka Kilpeläinen / Metsähallitus.

Metsäpeurojen palautusistutus Etelä-Pohjanmaalle ja Pirkanmaalle saavutti merkittävän virstanpylvään, kun MetsäpeuraLIFE-hankkeen Lauhanvuoren totutustarhaan syntyi ensimmäinen vasa tiistaina 22.5. Lisää jälkikasvua odotetaan lähiviikkoina. Totutustarhoissa syntyvät metsäpeurat vapautetaan luontoon niiden aikuistuttua.

Sekä Lauhanvuoren kansallispuiston että Seitsemisen totutustarhassa on viisi lisääntymisikäistä naarasta eli vaadinta. Niistä yhdeksän on syntynyt eläintarhassa, ja yksi on peräisin luonnosta Kainuun osakannasta. Molemmissa totutustarhoissa on lisäksi Kainuusta tuotu villi uros eli hirvas. Metsäpeura saa kerrallaan vain yhden jälkeläisen, joten enimmillään tarhoihin voi syntyä yhteensä kymmenen vasaa.

Ensimmäisenä vasoi vaadin, joka tuotiin totutustarhaan viime syksynä Ähtärin Eläinpuistosta.
”Havainto vasasta tehtiin eilen aamupäivällä”, kertoo MetsäpeuraLIFE-hankkeen projektipäällikkö Sakari Mykrä Metsähallituksesta. ”Kovasta vauhdista päätellen tulokkaalla oli havaintohetkellä jo päivän verran ikää, joten virallinen syntymäpäivä lienee tämän viikon tiistaina.”

Metsäpeurat siirrettiin totutustarhoihin viime marraskuussa kiima- eli rykimäajan loppupuolella.
”Toivomme tietysti, että kaikki vaatimet ovat tiinehtyneet myöhäisestä siirtoajankohdasta huolimatta, ja hyvältähän tilanne eilisen havainnon valossa vaikuttaa”, Mykrä toteaa. Villit metsäpeurat vasovat tavallisesti toukokuun kahden viimeisen viikon aikana.

Totutustarhoissa syntyneet metsäpeurat vapautetaan luontoon noin puolentoista vuoden ikäisinä. Palautusistutukset ovat osa vuonna 2016 alkanutta, EU-rahoitteista metsäpeuran kannanhoito- ja suojeluhanketta MetsäpeuraLIFE. Hankkeen yhtenä tavoitteena on palauttaa metsäpeura sen entisille asuinsijoille.