Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

Rotterdamin öljyonnettomuudessa tahriintui jopa tuhat joutsenta – ensimmäiset päässevät viimein tänään vapaaksi

July 12, 2018 by Posted in: WWF

oljyyntyneita-joutsenia-3088x2316-copyright-son-respons

Öljyyntyneitä joutsenia copyright Son-Respons.

Rotterdamin satamassa Hollannissa sattui juhannuspäivänä onnettomuus, jossa norjalaisesta tankkerista valui 200 tonnia raskasta polttoöljyä mereen. Onnettomuudessa tahriintui jopa noin tuhat kyhmyjoutsenta, joista ensimmäisten on määrä päästä viimein tänään takaisin luontoon. H-hetkellä lintuja pelastamaan matkasi myös WWF Suomen vapaaehtoisiin öljyntorjuntajoukkoihin ja -kouluttajiin kuuluva Vesa Nurminen. Tunnettu eläinpelastaja ja eläkkeellä oleva palomies Nurminen kuvailee eläinpelastusoperaatiota massiiviseksi. 

Kiinni otetut joutsenet ovat olleet useita päiviä suojassa valtavassa telttakylässä, jonka järjestöt kokosivat viranomaistuella pikaisesti Rotterdamin satamaan heti onnettomuuden jälkeen. Lintujen hoitoon ja puhdistukseen koottuja keskuksia on useampia, ja Nurminen työskentelee niistä isoimmassa.

”Täällä on noin 580 lintua sisällä, eikä ainuttakaan niistä ole vielä voitu päästää takaisin luontoon. Operaatio on massiivinen”, Nurminen kertoo.

Telttoja on keskuksessa kaksi. Toisessa niistä on pesua odottavia, öljyyntyneitä lintuja, kun taas toisessa teltassa odottaa liukuhihnamainen hoitoprosessi: joutsen tulee teltan toisesta päästä sisään verikokeeseen ja pesuun, mistä se siirretään vuorokaudeksi rauhoittumaan. Tämän jälkeen puhdistettu lintu pääsee allasalueelle ja kuivahäkkeihin odottelemaan jatkotoimia. Ruokaa kuluu trukkilasteittain.

”Eilen keskiviikkona sain eroteltua altaasta 38 lintua, jotka menevät eläinlääkärin tarkastukseen ja rengastukseen. Jos nämä vaiheet menevät hyvin, voi olla, että saamme tänään ensimmäiset linnut vapaaksi.”

Sulkiaan pudottaneet joutsenet jäivät kiikkiin

Rotterdamin öljyonnettomuus juhannuspäivänä sattui varsin ikävään aikaan. Joutsenilla oli juuri sulkasato, minkä vuoksi niitä oli satama-alueella runsaasti. Muita lintulajeja on ollut hoidettavana varsin vähän.

Nurminen kertoo havainneensa, että kiinni otetuista joutsenista nuorimmat näyttävät olevan vanhempia yksilöitä huonommassa kunnossa.

”Linnut syövät hyvin, mutta etenkin nuorten joutsenten kuivuminen kestää pitkään. Näyttäisi siltä, että aikuiset joutsenet ovat jo oppineet huolehtimaan itsestään paremmin. Ne ovat ehkä kokeneet jo aiemmin jotain likaantumisia, ja ehkä siksi niiden höyhenpuvun kuntoon laittaminen sujuu helpommin”, hän arvelee.

Öljyyntyneiden joutsenten pelastusoperaatio Euroopan suurimmassa satamassa jatkuu Nurmisen arvion mukaan vielä kolme viikkoa. Pelastustoimintaa yhteistyössä paikallisten viranomaisten kanssa johtaa Sea Alarm -järjestö, jonka alaiseen öljyyntyneiden eläinten hoitoverkostoon myös WWF Suomi kuuluu. Päivittäin pelastustöissä työskentelee vajaat sata ihmistä.

WWF:n suojeluasiantuntija Teemu Niinimäki on tyytyväinen, että myös suomalaista asiantuntijuutta hyödynnetään Rotterdamissa.

”Lisäksi saamme erittäin arvokasta oppia ja kokemusta vastaavien öljyonnettomuuksien varalle Suomessa”, Niinimäki sanoo.

Sitä, miten moni kiinni otetuista joutsenista selviää takaisin luontoon, on tässä vaiheessa vaikea arvioida. Tarkkailijoiden mukaan tahriintuneita joutsenia ui edelleenkin meressä ja ne matkaavat alueelta pois ja takaisin. Lisäksi tahriintumattomia joutsenia tavataan merialueella, jossa polttoöljyä edelleen on.

”Kun saavuin maanantaina, minulle kerrottiin, että öljyä on edelleen erittäin laajalla alueella”, Nurminen sanoo.