Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

Korkeasaaren lumileopardeilla neljä pentua

June 17, 2014 by Posted in: Kissaeläimet

Korkeasaari - Google Chrome_2014-06-17_16-41-01

Korkeasaaren kymmenvuotias lumileopardinaaras synnytti vappuviikolla ensimmäiset pentunsa pesäluolan pimentoon. Pentuja on peräti neljä – Korkeasaaressa on syntynyt lumileopardineloset vain kerran aiemmin, 34 vuotta sitten.

Pennuista kaksi on naaraita ja kaksi uroksia, kaikki reilun kahden kilon painoisia. Punnituksen jälkeen emo kantoi jälkikasvunsa ulkotarhan luolaan piiloon, jolloin onnekkaimmat eläintarhan kävijät näkivät pennut. Pienet lumileopardit viihtyvät vielä enimmäkseen pesäluolan turvissa, mutta kurkistelevat jo uteliaina ulkomaailmaa.

Korkeasaaren uros- ja naaraslumileopardilla on omat tarhansa, eivätkä ne kohtaa muutoin kuin kiima-aikana. Lajin kotiseudulla, Keski-Aasian vuoriston lumisilla rinteillä, lumileopardien reviirit voivat olla niin etäällä toisistaan, ettei lisääntymiskumppania löydy. Tämän vuoksi lumileopardi on uhanalainen; niitä arvioidaan olevan luonnossa noin 5000 yksilöä.

Korkeasaaren eläintarha on lisäännyttänyt ja tutkinut lumileopardeja 1960-luvulta lähtien. Nyt syntyneiden pentujen perimästä löytyy orpojen luonnosta pelastettujen yksilöiden geeniperimää, joka on eläintarhoissa harvinaista ja siksi pentujen syntymä on iloinen uutinen lajin tarhakannalle. Korkeasaari tukee lajin suojelua luonnossa Snow Leopard Trustin kautta.