Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

Merimaailma SEA LIFE saa 12-vuotissynttäreiden kunniaksi uuden ainutlaatuisen asukkaan: Afrikkalaisen albiino keuhkokalan – Sea Lifeen tämä ihmisen esi-isä uiskentelee juhannusviikolla

June 18, 2014 by Posted in: KalatSea Life

14263540257_f30c829e17_z
Keuhkokala on yksi hämmentävimmistä kaloista millä tahansa mittapuulla. Ainoastaan poikasilla on toimivat kidukset, joiden avulla hengittää veden alla. Aikuiset keuhkokalat sen sijaan hengittävät ilmaa uimarakosta kehittyneillä keuhkoilla. Hyödyllisimmillään kyky on silloin, kun keuhkokalan kotijoki kuivuu; silloin kala kaivautuu pohjamutaan ja erittää ympärilleen limakapselin, johon se jättää pienen aukon hengittämistä varten. Kapselissaan keuhkokala voi odotella parempia aikoja pitkäänkin. Etiopiankeuhkokalaa (Protopterus aethiopicus) ei lannista edes neljän vuoden kuivuus!

Jo satoja miljoonia vuosia sitten uiskennelleita keuhkokaloja tunnetaan nykyisin kuusi lajia. Neljän afrikkalaisen lajin lisäksi tunnetaan yksi australialainen ja yksi eteläamerikkalainen laji. Merimaailma Sea Lifeen muuttaa tänään albiinoväritteinen, afrikkalainen keuhkokala. Uusi asukas on osa akvaarion juhlaohjelmaa, sillä kansainväliseen Sea Life –ketjuun kuuluva helsinkiläisakvaario täyttää tänään 12 vuotta.

14448855784_e944c120a3_z

Aaltojen alta ihmiseksi

Keuhkokalat ovat vanha kalaryhmä devonikaudelta (420-360 miljoonaa vuotta sitten). Devonikaudella syntyivät paitsi ensimmäiset metsät, myös esimerkiksi hämähäkit ja hyönteiset. Devonikauteen viitataan kuitenkin usein kalojen valtakautena, sillä kalalajisto kehittyi tuolloin huomattavan monipuoliseksi.

Ensimmäisten maaselkärankaisten esi-isiä olivat kalat, joilla oli luiden tukemat evät, parilliset keuhkot, erillinen kiduksellinen toukkavaihe ja hengitysaukot ilman hengittämiseen – aivan kuten nykyisilläkin keuhkokaloilla. Keuhkokaloista kehittyivät sammakkoeläimet, jotka palasivat veteen enää kutemaan.

Sammakkoeläimiä seurasivat matelijat. Jurakaudella ja liitukaudella dinosaurusten varjossa eli jo monenlaisia päästäisiä muistuttavia pikkueläimiä, joilla oli sekä nisäkkäiden että matelijoiden piirteitä. Ensimmäiset istukkanisäkkäät, ryhmä johon myös ihminen kuuluu, alkoivat kehittyä liitukauden alussa 125 miljoonaa vuotta sitten.

Kärsitkö usein hikasta?

Häntäluu on tuttu jäänne hännällisistä ajoistamme, mutta harvempi tietää, että myös hikka on mitä todennäköisimmin peruja esihistoriallisilta ajoilta. Oletettavasti tämä kiusallinen ilmiö on jäänne kidushengitysrefleksistä, jota esi-isämme tarvitsivat siirtyessään vedestä maalle. Vielä tänäkin päivänä tietyn kehitysvaiheen salamanterintoukat, joilla on edelleen sekä nuoruusiän kidukset sekä aikuisiän keuhkot, käyttävät samaista refleksiä estääkseen veden päätymisen keuhkoihin.

Hikasta eroon pääsemiseksi on keksitty jos jonkinlaisia kikkoja. Joku pidättää hengitystään, toiset vannovat, että lasin väärältä laidalta juominen auttaa takuuvarmasti. Kun sinulla on seuraavan kerran hikka, mitäpä jos vain yrittäisit muistuttaa itsellesi, että et ole enää kala.

P.S.OUR ancestor was an animal which breathed water, had a swim bladder, a great swimming tail, an imperfect skull, an undoubtedly was a hermaphrodite! Here is a pleasant genealogy for mankind.

-Charles Darwinin kirjoittaman kirjeen loppusanat (viite: http://www.darwinproject.ac.uk/entry-2647).

 

Afrikkalainen keuhkokala on nähtävillä Merimaailma SEA LIFE:ssa osoitteessa Tivolitie 10, Helsinki.
Sea Life on avoinna joka päivä klo 10-20.00. Liput: Aikuiset 16 euroa, lapset 12 euroa.