Kainuun hyönteiskesä 2018

Amiraali_kuvaaja_Reima Leinonen_300dpi

Kuva: Amiraaliperhonen – kuvaaja Reima Leinonen

Kesä 2018 oli Kainuussa lämmin ja sen aikana havaittiin maakunnassa 9 uutta perhoslajia. Lisäksi Kainuuseenkin ulottui gammayökkösten (Autographa gamma) runsas vaellus. Keväällä saapui myös amiraaleja (Vanessa atalanta) ja niistä kehittyi runsaasti “kesäpolvea” myös Kainuussa. Amiraalilla on havaittu Etelä-Suomessa paluumuuttoa syksyn kylmissä tuulissa kohti Viroa.

Kainuussa helle jatkui lähes koko kesä-heinäkuun ja se näkyi myös hyönteislajistossa. Osa lajeista lensi lähes kuukauden etuajassa. Loppukesästä ampiaisyhdyskunnat kasvoivat suuriksi ja niitä liikkui puutarhoissamme paikoin runsaasti pesien hajottua. Ampiaisia on joka toinen vuosi enemmän ja sellainen osui juuri viime vuoteen. Tulevana kesänä ampiaisia pitäisi olla vähemmän. Tähän kuitenkin vaikuttaa lämpösumma eli lämpiminä ja kuivina kesinä ampiaisten yhdyskunnat kasavavat suuremmiksi kuin kylminä kesinä.

Kainuussa uutena havaittiin seuraavat perhoslajit: kelmukovertajakoi (Arcocercops brongiardellus), kuusiovarsikääriäinen (Endothenia marginana), sianpuolukkakääpiökoi (Ectoedemia albibimaculella), sianpuolukkapussikoi (Coleophora arctostaphyli), dyynisukkulakoi (Scythris empetrella), idäntäplämittari (Lomaspilis opis), hukkavaellusyökkönen (Helicoverpa armigera) ja maltsayökkönen (Trachea atriplicis).  Hukkavaellusyökköstä havaittiin Paltaniemen lentokentältä yksi yksilö syyskuun alussa.

Viime vuonna Paltamon Melalahdessa puolestaan havaittiin uusista lajeista maltsayökkönen, idäntäplämittari ja kuusiovarsikääriäinen. Monet etelästä meille leviävät lajit havaitaankin juuri Melalahdessa, jossa on suotuisa mikroilmasto ja monipuolinen kasvillisuus.

Oulujärven Ärjänsaaren hyönteiskartoituksen yhteydessä havaittiin kolme, Kainuun maakunnalle uutta lajia, dyynisukkulakoi, sianpuolukkakääpiökoi ja sianpuolukkapussikoi. Näistä dyynisukkulakoita tiedetään olevan kahdeksassa paikassa Suomen rannikkoalueilla. Ärjän löytöpaikka on ainoa sisämaan esiintymä. Ärjän kartoituksen aikana havaittiin kesällä 2018 yhteensä 314 hyönteislajia, joista perhosia oli 204 lajia. Koko Kainuussa on havaittu vuoden 2018 loppuun mennessä yhteensä 1278 perhoslajia, joka on noin puolet koko Suomen perhoslajistosta.

Valtakunnallinen yöperhosseuranta alkoi vuonna 1993 ja Kainuussa on ollut toiminnassa 6-10 rysää vuosittain. Tuona aikana on havaittu 270 lajia, jotka ovat uusia Kainuun alueella. Näistä on arviolta 70 % eteläisiä lajeja, jotka ovat ilmaston lämmetessä levinneet kohti pohjoista. Tulevat vuodet näyttävät jatkuuko voimakas uusien lajien leviäminen pohjoiseen.

Hyönteiskatouutisoinnista huolimatta, yöperhosseurannassa kadosta ei ole ollut havaittavissa selviä merkkejä. Lajistorakenne on kuitenkin muuttumassa kohti keskieurooppalaista rakennetta, jossa lajimäärä on suurempi, mutta yksilömäärät ovat pienempiä.

Viime vuosina seurantojen jatkuminen on ollut rahoitusvaikeuksien vuoksi epävarmaa. Myönteiset rahoituspäätökset ovat tärkeitä seurannan jatkumisen kannalta.