Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

Luonnosta vangittujen afrikannorsujen kauppa ja hyötykäyttö on lopetettava

August 23, 2019 by Posted in: Afrikannorsut

african-elephant-in-water

Eurooppalaisten eläinsuojelujärjestöjen kattojärjestö Eurogroup for Animals on eilen lähettänyt avoimen kirjeen EU:n ympäristöministereille ja EU:n ympäristökomissaari Karmenu Vellalle. Suomessa kirjeen vastaanottajana on ympäristöministeri Krista Mikkonen.

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ja Animalia ovat Eurogroup for Animalsin jäsenjärjestöt Suomessa.

Kirje on mennyt myös EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerille, tulevalle EU-komission puheenjohtajalle Ursula von der Leyenille ja EU-parlamentin puheenjohtaja David Sassolille.

 

Avoin kirje 22.8.2019

CITES-sopimuksen 18. osapuolikokous, Geneve, Sveitsi

Maailman suurimmassa kansainvälisen uhanalaisten eläinten kaupan kokouksessa otettiin merkittävä edistysaskel, kun osapuolet äänestivät kokouksessaan elävien, villien afrikannorsujen kaupan kieltämisen puolesta. Norsuja ei päätöksen mukaan saisi enää kuljettaa eteläisen Afrikan maista vankeuteen esimerkiksi eläintarhoihin ja sirkuksiin.

Komitean äänestystulos tulee vielä vahvistaa ensi viikon täysistunnossa.

Sekä EU että USA puhuivat kokouksessa kieltoa vastaan. USA myös äänesti kieltoa vastaan, mutta EU jätti äänestämättä, sillä useiden EU-maiden edustajat eivät olleet salissa äänestyksen aikaan. Kielto tarkoittaisi sitä, etteivät myöskään EU:n eläintarhat ja sirkukset enää saisi luonnosta pyydystettyjä norsuja, mikä saattaa lisätä kiellon vastustusta EU:ssa.

Kansainvälisen uhanalaisten lajien komitean (IUCN) afrikkalainen norsuasiantuntijoiden ryhmittymä ei kannata luonnonvaraisten afrikannorsujen pyydystämistä mihinkään tarkoitukseen, sillä heidän mukaansa tästä ei ole hyötyä norsujen suojelun kannalta. Sen sijaan Afrikan valtiot ovat yhdessä ilmaisseet, että ainoa hyväksyttävä kohde eläville afrikannorsuille on suojeluohjelmissa näiden luonnollisissa elinympäristöissä.

Asia on tulossa lopulliseen äänestykseen CITES-kokouksen viimeiseen täysistuntoon ensi viikolla. Vaarana on, että historiallinen päätös kumotaan. Emme voi antaa tämän tapahtua.

Haluamme muistuttaa Euroopan unionia siitä, että kahden uhanalaisen norsulajin siirtely on jo rajoitettu niiden luontaisille elinalueille Etelä-Afrikassa ja Namibiassa. Tämä puoltaa samaa järjestelyä afrikannorsulle.

Uskoaksemme Euroopan unioni aikoo vastoin EU-kansalaisten enemmistön toiveita äänestää kieltoa vastaan, jotta villinä pyydystettyjä norsuja voisi jatkossakin toimittaa Zimbabwesta ja Botswanasta vankeuteen muun muassa eläintarhoihin ja sirkuksiin EU:ssa.

Ranska, Unkari ja moni muu EU-jäsenmaa kannattaa kieltoa, mutta ne eivät voi äänestyksessä poiketa Euroopan unionin kannasta. Sen vuoksi me allekirjoittaneet kehotamme teitä EU:n ympäristöministereitä kannattamaan ehdotusta, jonka mukaan villinä pyydystettyjen norsujen kauppa vankeuteen kielletään ja rajoitetaan se jatkossa norsujen luontaisilla elinalueilla sijaitseville, turvallisille suojelualueille. Tätä kannattavat myös 32-jäseninen African Elephant Coalition ja useat norsuasiantuntijat.

Allekirjoittajat:

Fondation Franz Weber, Switzerland

David Shepherd Wildlife Foundation, UK

Species Survival Network

Born Free Foundation UK

Born Free USA

Humane Society International

World Animal Protection

The Pan African Sanctuary Alliance

Four Paws International

Eurogroup for Animals

Robin des Bois

Large Marine Vertebrates Research Institute, Philippines

Pro Wildlife, Germany

SEY Finnish Federation for Animal Welfare

Animalia

OneKind

The Wolf Action Group

Fondation Brigitte Bardot

Dyrenes Beskyttelse

Deutsche Tierschutzbund

FAADA

Animal Defenders International

LFDA

ISPCA

Animal Friends Croatia

Catholic Concern for Animals

Natural Resources Defense Council

IPPL

Japan Tiger and Elephant Fund

Animal Welfare Institute

People and Earth Solidarity Law Network

Gordon Consulting, New Zealand

Environmental Investigation Agency, UK

RSPCA


Lisätietoa:

Alkuperäinen kirje englanniksi: https://www.worldanimalprotection.us/sites/default/files/us_files/ngos_open_letter_eu_live_trade.pdf

Muun muassa Joanna LumleyBrigitte BardotJudi Dench ja Ricky Gervais vetoavat afrikannorsujen puolesta: https://www.worldanimalprotection.us/CITES-celebrity-letter

https://www.telegraph.co.uk/news/2019/08/21/joanna-lumley-judi-dench-attack-eu-overfailure-protect-baby/