Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

Harvinaista tunturipöllöä yritettiin auttaa Villieläinsairaalassa

November 6, 2019 by Posted in: Linnut

Picture by: Annika Sorjonen (2019)rKorkeasaari Zoo

Annika Sorjonen (2019) Korkeasaari Zoo

Korkeasaaren Villieläinsairaalaan tuotiin tänään harvinainen potilas, tunturipöllö. Tiettävästi kyseessä oli ensimmäinen tapaus, kun tätä Suomessa äärimmäisen uhanalaista, hyvin harvoin Tunturi-Lapin alueella pesivää ja harvoin eteläisessä Suomessa nähtyä lajia on hoidettu Villieläinsairaalassa.

Myöhään tiistai-iltana Porvoossa tapahtui liikenneonnettomuus. Auto törmäsi tunturipöllöön, joka paiskautui auton etusäleikön läpi. Paikalle kutsuttiin Porvoonseudun Lintuyhdistys ry:n aktiivi, joka osasi käsitellä ja irrottaa pöllön autosta asiantuntevasti. Rauhallinen lintu saatiin irrotettua helposti, mikä jo osaltaan kertoo, ettei kaikki ollut kunnossa. Toinen siipi repsotti ja silmä näytti vahingoittuneelta. Yön pöllö vietti auttajansa luona.

Aamulla tunturipöllö tuotiin Korkeasaaren Villieläinsairaalaan eläinlääkärin tutkittavaksi. Se ei edelleenkään reagoinut käsittelyyn tai pyristellyt vastaan. Linnun oikeassa olkavarressa oli avomurtuma, sen molemmat jalat olivat vahingoittuneet ja silmän sarveiskalvolla oli haava. Näin huonokuntoisen linnun kuntouttaminen ja palauttaminen luontoon olisi ollut mahdotonta.

Jos luonnonvaraista eläintä ei ole hoidon jälkeen mahdollista palauttaa luontoon, sitä ei saa eläinsuojelulain perusteella ilman viranomaisten poikkeuslupaa ottaa ihmisen hoitoon. Paitsi että eläin kärsii kivuista, luonnossa elävälle villieläimelle ihmisen käsittely ja jatkuva läsnäolo on useimmiten hyvin stressaavaa. Eläinlääkäri lopetti pöllön kivuttomasti, jolloin sille ei aiheutunut toivottomassa tilanteessa enempää kärsimystä.

Pöllöonnettomuuksia sattuu pöllöjen määrään nähden yllättävän usein, sillä pimeällä liikkuvia ja usein lähellä maata lentäviä lintuja on vaikeaa havaita. Tunturipöllö on eteläisessä Suomessa harvinainen vieras. Ne liikkuvat pohjoisella tundravyöhykkeellä ja saattavat vaeltaa pitkiä matkoja ravinnon – tunturisopulien ja myyrien – perässä. Tunturipöllö pesii Suomessa Tunturi-Lapin alueella, mutta vain hyvin harvoin. Kansainvälisesti laji luokitellaan vaarantuneeksi, mutta Suomessa äärimmäisen uhanalaiseksi.

Kiitos kaikille lintua auttaneille. Ihmisillä on lain mukaan velvollisuus auttaa loukkaantunutta eläintä. Luonnonvaraisten eläinten kohdalla laki määrää myös, ettei autettua eläintä saa ottaa elätiksi, ellei viranomainen erikseen anna siihen juuri kyseiseistä eläintä koskevaa lupaa. Jos toivoa luontoon palauttamisesta ei ole, oikea apu on kivuton lopetus.