Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

Korkeasaari hakee lupaa saimaannorpan pitoon eläintarhassa

December 4, 2019 by Posted in: Korkeasaari

Picture by: Annika Sorjonen (2019)rKorkeasaari Zoo

Picture by: Annika Sorjonen (2019)

Suomen kansallisaarteen, saimaannorpan, saattaa päästä ensi kesänä näkemään omassa salmessaan keskellä Helsinkiä. Korkeasaaren eläintarha hakee poikkeuslupaa villieläinsairaalaan hoidettavaksi tuodun, luonnossa tänä keväänä syntyneen saimaannorppauroksen pysyvään hallussapitoon. Korkeasaareen on suunnitteilla lajille soveltuvat uudet tilat.

 Ainutlaatuinen tapahtumaketju sai alkunsa heinäkuun lopulla, kun Korkeasaaren villieläinsairaalaan tuotiin Puumalasta pienikokoinen, vaisu ja nahkansa nirhaumille rikkonut saimaannorpan kuutti. Norppa kuntoutui hoidossa, mutta viranomaiset eivät myöntäneet lupaa eläimen palauttamiseen Saimaalle. Kotiseutunsa ulkopuolella hoidossa ollut norppa olisi ainakin teoriassa saattanut tuoda populaatioonsa taudin, joka olisi voinut olla kohtalokas lajille. Nuorta saimaannorppaa hoidetaan toistaiseksi villieläinsairaalan tiloissa, kunnes sen tulevaisuus on selvillä.

 Uhanalaisuutensa vuoksi saimaannorppaa suojaa lainsäädäntö ja lajin tarhaukseen vaaditaan poikkeuslupa viranomaisilta. Korkeasaari perustelee lupahakemusta sillä, että jokainen norppayksilö on suojelun kannalta tärkeä ja eläintarhaan sijoitettuna norpalla olisi erityinen rooli yleisön tietoisuuden lisäämisessä, lajin tarhauksen tutkimuksessa ja luonnonvaraisten norppien suojeluvarojen kartuttamisessa. Lupahakemus on toimitettu tänään Varsinais-Suomen ELY-keskukselle.

 Korkeasaaressa on syksyn ajan tehty suunnitelmaa saimaannorpalle soveltuvasta allastilasta. Uusi kelluva norppa-allas sijoittuisi Korkeasaaren ja Hylkysaaren väliseen, maakannasten rajaamaan merivesialtaaseen. Suunnittelussa on huomioitu maa- ja metsätalousministeriön määrittämät tilavaatimukset, Euroopan eläintarha- ja akvaariojärjestön ohjeet vesinisäkkäiden pidosta, Korkeasaaren oma asiantuntemus hylkeiden hoidosta sekä muiden eläintarhojen hyvät hylkeiden hoitokäytännöt ja allasrakenteet. Saimaannorpan käyttäytymisen asiantuntijana on kuultu Metsähallituksen suojelubiologia.

 Korkeasaaren tehtävä on uhanalaisten lajien ja luonnon monimuotoisuuden suojelu, jossa eläintarhan vierailijoiden opetuksella ja mukaan innostamisella on merkittävä rooli. Saimaannorppaa on suojeltu Suomessa pitkäjänteisesti ja laajalla rintamalla, mikä on tuottanut tulosta. Vaikka laji on erittäin uhanalainen, norppakanta on ollut kasvusuuntainen jo kymmenen vuoden ajan. Saimaalla elää tällä hetkellä noin 410 norppaa.