Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

Pirkanmaan koskikaralaskennan tulokset helmikuu 2020

March 6, 2020 by Posted in: Linnut

Koskikara.

Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen – BirdLife Pirkanmaan tulokset koskikaralaskennasta helmikuussa 2020 Pirkanmaan maakunnassa 6.3.2020

Pirkanmaan koskikaralaskenta helmikuu 2020 -yhteensä 71 karaa ilmoitettiin

Pirkanmaan maakunnassa havainnoitiin jälleen koskikaroja päättyneen helmikuun aikana. Tehostettu laskenta-aika olo välillä 8.2. – 16.2. Tässä raportissa on kuitenkin otettu huomioon kaikki helmikuun aikana ilmoitetut koskikarat Tiira-lintutietopalvelusta (www. tiira.fi).

Tämä talvi on ollut hyvin poikkeuksellinen. Pirkanmaalla ei ole ollut juurikaan lunta lämpimistä säistä johtuen. Purot ja joet ovat olleet laajasti auki ns. normaaleihin talviin verrattuna. Tämä tilanne vaikuttaa myös löydettyjen koskikarojen määriin.

Koskikarat tulevat Pirkanmaalle talvehtimaan pääsääntöisesti Köli-vuoristosta, mutta myös Koillis-Venäjältä. Suomen oma pesivä kanta (n. 350 paria) siirtyy suurelta osin maasta pois talven ajaksi. Talvikannaksi on arvioitu siinä 4 500 koskikaraa. Pirkanmaan talvikannaksi on esitetty 1980-luvulla 500 karaa, mutta arvio voi olla hieman alakanttiin.

Koskikarat tulevat pohjoisesta Pirkanmaalle talvehtimaan, koska purot ja kosket jäätyvät sekä sulana pysyvissä vesissä on liian voimakas virtaus.  Nyt kuitenkin myös Pirkanmaalla on ollut perinteisissä talvehtimispaikoissa runsaasti vettä ja virtausta. Lisäksi lämpimät talvet aiheuttavat puroja ja virtoja samentavaa sulamisvettä. Koskikaran ravinto (muun muassa vesiperhoset ja sääskien toukat) ei viihdy sameassa vedessä eivätkä koskikarat näe sukeltaa ruokaa.. Koskikarayksilö on tutkimusten mukaan melkoisen uskollinen perinteisille talvireviirilleen, jota se puolustaa muita karoja vastaan.

Lisäksi koskikarojen löydettävyyteen vaikuttaa se, että lämpimillä keleillä karat ovat levällään purojen ja jokien varsilla. Kun on pakkasta ja jäätä, karat kerääntyvät sulina pysyville paikoille. Ilmoitettujen karojen määrään voi jonkin verran vaikuttaa myös se, että karalaskentaan liittyvä retkeily on saattanut olla vähäisempää entiseen verrattuna, koska kelit eivät ole innostaneet laskijoita.

Helmikuussa 2020 koskikaroja havaittiin yllättävänkin vähän. Pirkanmaalta tuli tietoon kaikkiaan 71 koskikaraa. Esimerkiksi viime helmikuussa 2019 karoja ilmoitettiin arviolta 131 yksilöä. Suurin kerääntymä oli viime vuoden helmikuussa Mänttä-Vilppulasta Melaskoskessa 12 ja Vilppulankoskessa 11 karaa. Eniten viime helmikuussa karoja oli Mänttä-Vilppulassa 29 karaa ja Orivedellä 20 karaa.

Kun vertaa viime helmikuun ja tämän vuoden helmikuun karalukemia, havaitsee huomattavan eron luvuissa.  Tämän helmikuun 71 karaa eivät muodostaneet suuria kerääntymiä. Suurin kerääntymä oli Mänttä-Vilppulan Vilppulankoskelta 4 karan voimin. Eniten karoja ilmoitettiin Virroilta 14 ja sitten Tampereelta, Nokialta, Ikaalisista, Parkanosta ja Ylöjärveltä – kaikista näistä kunnista 6 karaa kustakin. Monesta perinteisestä karakunnasta ei saatu yhtään karailmoitusta.

Jos talvet jatkuvat näin lämpiminä tai muuttuvat entistä lämpimimmiksi, pirkanmaalaisten talvehtivien karojen tulevaisuus ei näytä hyvältä jos pelkästään vesistöjen samentumisen vuoksi. Karat jäävät myös entistä enemmän talvehtimaan pohjoisemmaksi kuin aiemmin, koska vesistöt pysyvät pohjoisempanakin sulina.

Koskikaran Suomessa talvehtivan kannan suuruus on laskenut 1980 -1990-luvuilta n. 20-35%. Laji on uhanalaisuusluokituksessa vaarantunut.

Alla listaus kunnittain Pirkanmaan ilmoitetuista karoista helmikuussa 2020:

Akaa –

Hämeenkyrö 1

Ikaalinen 6

Juupajoki 1

Kangasala –

Kihniö –

Lempäälä 5

Mänttä-Vilppula 5

Nokia 6

Orivesi 5

Parkano 6

Pirkkala 1

Punkalaidun –

Pälkäne –

Ruovesi 5

Sastamala 4

Tampere 6

Urjala –

Valkeakoski –

Vesilahti –

Virrat 14

Ylöjärvi 6

yht. 71