Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

Kevätmuutto etenee vauhdilla Pirkanmaalla

March 10, 2020 by Posted in: Birdlife - SuomiLinnut

Tundra- ja metsähanhiparvi. Nokia Alasenlahti

Tundra- ja metsähanhiparvi. Nokia Alasenlahti

Muuttajien määrät ja lajit ovat lisääntyneet yllättävän nopeaa tahtia Pirkanmaalla. Sääolosuhteet ovat suosineet ensimmäisiä muuttajia talven ja alkukevään poikkeuksellisuuden vuoksi. Helmikuun lopusta alkaen maakunnassa on tehty havaintoja useista lintulajeista, jotka ovat tehneet saapumisennätyksen.

Laulujoutsenia on ilmoitettu Tiira-lintutietopalveluun ( www.tiira.fi) suuria parvia pitkin maakuntaa. Esimerkiksi tänään 10.3. laskettiin Sastamalan Näntölästä 300 paikallista laulujoutsenta.  Juupajoeltakin on ilmoitettu n. 60 paikallista laulujoutsenta, vaikkakin suurimmat parvet ovatkin tällä hetkellä maakunnan etelä- ja lounaisosissa. Laulujoutsenten joukossa on havaittu pikkujoutsen Sastamalassa. Kyhmyjoutsenestakin on havainto Sastamalan Villilästä 6.3.

Metsähanhet, tundrahanhet ja lyhytnokkahanhet ovat saavuttaneet Pirkanmaan tänä keväänä aikaisin. Sastamalan Villilästä ilmoitettiin 9.3. muuttavia metsähanhia 86.  Samana päivänä Villilässä havaittiin omana parvenaan 2 muuttavaa lyhytnokkahanhea. Edelleen Villilän loistavalta muutonseurantapaikalta katseltiin 17 tundrahanhen muuttoa 7.3. Muutama merihanhikin on jo havaittu Pirkanmaalta. Kanadanhanhien parvet kasvavat. Sastamalan Näntölästä on ilmoitettu 10.3. kanadanhanhia paikallisena 40 yksilöä.

Vesilintujen määrät ovat kasvusuunnassa. Maakuntaan saapuu uusia vesilintulajeja kuten tukkasotkakoiras 10.3. Lempäälän Ahtialanjärvelle ja 5 haapanaa Urjalan Kortejärvelle. Uiveloita on havaittu Lempäälässä, Sastamalassa ja Ruovedellä.

Hiirihaukkoja muuttaa maakunnan yli tai saalistelee paikallisena pelloilla. Pelloilta on tavattu myös piekanoja varsinkin maakunnan etelä- ja lounaisosissa. Tuulihaukat saapuvat pesimäreviireilleen.

Kurki ilmoitettiin 8.3. Pälkäneen Kukkolan Vähäjärveltä. Saatujen tietojen mukaan maakunnan ensimmäiset kurjet olisi havaittu jo viikkoa aikaisemmin. Tästä ei kuitenkaan ole saatu toistaiseksi varmuutta. Eteläiseen Suomeen kurkia alkoi saapua maaliskuun alusta alkaen.

Kiuruparvia näkee ja kuulee jo yleisesti Pirkanmaan eteläosien pelloilla. Suurin määrä toistaiseksi on yhteensä 63 muuttavaa kiurua Sastamalan Meskalassa 7.3. Suurin töyhtöhyyppämäärä on havaittu Sastamalan Villilässä 180 hyyppää 9.3. Pirkanmaalla harvinaisena pesiviä uuttukyyhkyjä, jotka ovat aikaisia muuttajia, havaittiin esimerkiksi Vesilahden Ylämäellä 17 kyyhkyn paikallinen parvi.

Tähän mennessä on ilmoitettu pari yli sadan linnun pulmusparvea pelloilta. Sastamalan Vaunusuolla lenteli 150 pulmusen parvi 7.3. Pulmuset voivat lentää Pirkanmaan yli nopeastikin tällaisina lumettomina keväinä.

Pirkanmaalla on jokusia hyviä muutonseurantapaikkoja, jos haluaa päästä mukaan näkemään muuttolintuja. Valkeakoskella on Linnasten peltoaukea yksi sellainen. Samoin Akaassa Käyrälän pellot ja Urjalassa Uusi-Salmi peltoalueineen. Sastamalasta pitää mainita Villilä ja Vaunusuo. Nokialta löytyy Taivalkunnassa sijaitseva Alasenlahti.

Saapumisennätyksiä on syntynyt runsaasti (ennätykset virallistaa lopullisesti Pirkanmaan havaintotoimikunta). Tässä joitakin lajeja: Lyhytnokkahanhi 9.3. (aikaisempi saapumisennätys 12.3.2015), selkälokki 9.3. (aikaisempi 13.3.2007, metsähanhi 5.3. (aikaisempi 7.3.2014), tundrahanhi 7.3. (aikaisempi 9.3.2014), kurki 8.3. (aikaisempi 10.3.2014), pajusirkku 8.3. (aikaisempi 16.3.1990) ja naurulokki sivusi ennätystään 9.3.

Mainittakoon, että Pirkanmaan rajojen ulkopuolella Satakunnassa ja muualla Lounais-Suomessa on tällä hetkellä tuhansien hanhien parvia sekä satojen lintujen kiuru- ja töyhtöhyyppäparvia.