Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

Yksi maailman uhanalaisimmista lintulajeista lisääntyi Korkeasaaressa

March 11, 2020 by Posted in: KorkeasaariLinnut

49621687806_985e51941e_c

Kuvaaja: Annika Sorjonen (2020) Korkeasaari Zoo

Äärimmäisen uhanalaiset balinkottaraiset ovat saaneet ensi kertaa poikasen Korkeasaaren eläintarhassa. Balinkottaraisia on elänyt kotiseudullaan Balilla vähimmillään vain muutamia yksilöitä. Luonnonkanta on edelleen alle sata lintua. Laji on selvinnyt luontoonpalautusten ansiosta.

Korkeasaaren trooppiseen taloon muutti viime kesänä balinkottaraispariskunta. Eläintarhojen suojeluohjelmaan kuuluvien Korkeasaaren koiraslintujen kaveriksi saapui naaras, joka on entinen lemmikkilintu. Naaraan valittua puolisonsa pari siirrettiin omaan lisääntymistarhaansa, jossa linnut saivat käyttöönsä lajin tarpeet huomioiden valmistetun puisen pöntön.

Haudonta alkoi tammikuussa ja poikaset kuoriutuivat kuun lopussa. Aluksi ruokittavia suita oli kolme, mutta poikasista kaksi menehtyi muutaman päivän ikäisinä. Molemmat vanhemmat ahkeroivat kuljettamalla pesään hyönteisravintoa, jonka riittävyydestä eläintenhoitajat ovat pitäneet huolen. Yksi poikanen varttui höyhenpeitteiseksi ja ennen lentoharjoitusten alkua tarhan lasiseinät maalattiin valkoisella, jotta nuori lintu oppii hahmottamaan tilan. Suojamaalit poistetaan laseista vähitellen.

”Iloksemme tämä pari on pärjännyt hyvin vanhempina ja nyt uskallamme toivoa lisääkin poikueita. Käsinkasvatetulla naaraalla ei ole ollut emon mallia, joten tämä on vaatinut siltä opettelua”, sanoo Korkeasaaren trooppisista lajeista vastaava kuraattori Ville Vepsäläinen.

Tarhakasvatus auttaa luonnonkantaa

Äärimmäisen uhanalaista balinkottaraista on suojeltu 1970-luvulta lähtien, mutta laji on käynyt sukupuuton partaalla useaan kertaan. Vähimmillään kanta romahti vain kuuteen yksilöön vuonna 2001. Lajia arvostetaan häkkilintuna Kaakkois-Aasiassa sen erikoisen värityksen, kauniin laulun ja harvinaisuuden vuoksi. Paikallisten asukkaiden osallistuminen suojeluun on erityisen tärkeää. Salapyyntiä luonnosta hillitään toimintamallilla, jossa paikalliset lintukasvattajat lisäännyttävät balinkottaraisia myyntiin lemmikkimarkkinoille ja luovuttavat osan linnuista luontoon palautettaviksi.

Eläintarhojen suojeluohjelmassa on mukana noin tuhat balinkottaraista. Lajia kasvatetaan tarhaoloissa, jotta luonnonkantaa voidaan vahvistaa palautuksin. Korkeasaaren nuoren balinkottaraisen tulevaisuus riippuu sen sukupuolesta. Aikuistuttuaan se saattaa jäädä kaveriksi eläintarhan toiselle koiraslinnulle. Asiasta päättää balinkottaraisten suojeluohjelman koordinaattori.

Balinkottarainen kuuluu aasialaisiin laululintuihin, joiden suojelua Korkeasaari ja muut eurooppalaiset eläintarhat tukivat vuosien 2017-2019 Silent Forest -kampanjalla. Kerätyillä varoilla käynnistettiin myös yksi balinkottaraisen luontoonpalautuksia, kannanlaskentaa ja tutkimusta tehostava projekti.