Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

Korkeasaaren uusi laji on sikojen Amerikan sukulainen

June 2, 2020 by Posted in: Korkeasaari

49961924618_66f75355ec_c

Kuva: Annika Sorjonen (2020) Korkeasaari Zoo

Korkeasaari avautui kesäkuun ensimmäisenä päivänä ja samalla eläintarhan vierailijoiden nähtäville tuli uusi laji. Huulipekarit ovat sikojen Amerikan sukulaisia, säkäkorkeudeltaan vain puolimetrisiä. Etelä- ja Väli-Amerikasta kotoisin oleva laji on uhanalainen.

Huulipekarit muuttivat Korkeasaareen muista eläintarhoista jo vuoden lopulla ja viettivät talvensa lämmitetyissä karanteenitiloissa toisiinsa tutustuen. Uuteen kotiin siirtoa varten pekarit koulutettiin herkkujen avulla astumaan omin sorkin kuljetuslaatikkoon. Siirto sujui hyvin, vaikka pekarit alkuun pörhistelivät harjojaan uudesta tilanteesta jännittyneinä.

“Nyt pekarit puuhastelevat ahkerasti tarhassaan ja katselevat uteliaina eläintarhan vierailijoita. Ne kotiutuivat ilahduttavan nopeasti”, kertoo kuraattori Hanna-Maija Lahtinen.

Sikojen tapaan pekarit nauttivat mutakylvyistä ja ovat kaikkiruokaisia, vaikka suosivatkin kasviravintoa. Ruokalistalle kuuluu esimerkiksi linnunmunia, joten varmuuden vuoksi pekarien tarhasta on ohjattu ulos riikinkukot ja valkoposkihanhien poikueet. Mutaisa lampi saattaa houkutella lintuvieraita, joiden on opittava pitämään pekareita silmällä.

Pekarit ovat hyvin reviiritietoisia ja liikkuvat luonnossa usein kymmenien yksilöiden kokoisissa laumoissa. Laji on vaarantunut, sillä elinalueen metsiä on hakattu talousmetsiä ja laidunmaita varten. Korkeasaaren kolmen pekarin seuraksi mahtuu lisääkin lajitovereita, joten pikkupossut ovat hyvin toivottuja.