Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

KORKEASAAREN BERBERIAPINOILLE SYNTYI POIKANEN

August 4, 2020 by Posted in: Apinat

50187195973_e9997cbd30_c

Picture by: Mari Lehmonen (2020) Korkeasaari Zoo

Berberiapinat lisääntyivät Korkeasaaressa onnistuneesti jo toista kertaa. Laumaan syntyi viikko sitten pienokainen, joka saa paljon huomiota vanhemmiltaan. Aiemmat poikaset ovat reilun vuoden ikäisiä. Korkeasaaren aikuiset berberiapinat ovat huonoista oloista pelastettuja yksilöitä, joista on koottu toimiva lauma tarhaoloissa. Poikasten hoitoon osallistuu koko lauma.

Tuoreen poikasen vanhemmat ovat lauman johtajauros sekä toinen lisääntymisikäisistä naaraista. Syntymää osattiin ennakoida emon käyttäytymisen perusteella. Viime maanantaiaamuna eläintenhoitajat löysivät naaraan hoivaamasta pientä tummaturkkista poikastaan. Emo kantaa poikasta turkissaan ja imettää sitä säännöllisesti. Laumassa on nyt yhteensä kahdeksan apinaa.

Berberiapinoilla urokset osallistuvat innokkaasti poikasten hoitoon. Korkeasaaren lauman uros osoittautui jo vanhempien sisarusten kohdalla huolelliseksi hoitajaksi. Nytkin se kanniskelee viikon ikäistä poikastaan puuhun asti ja suhtautuu siihen omistavasti. Lauman uusin jäsen kiinnostaa kaikkia, erityisesti vuoden ikäisiä poikasia. Yksivuotiaat puolestaan saavat huomiota vanhemmalta naaraalta, joka on ottanut laumassa mummon roolin. Menee vielä muutamia viikkoja ennen kuin lauman nuorimmainen alkaa kaipailla leikkiseuraa.

Erittäin uhanalaiset berberiapinat elävät Marokon ja Pohjois-Algerian vuoristometsissä. Elinalueiden tuhoutumisen lisäksi laiton lemmikkieläinkauppa on suuri uhka lajille. Somia apinanpoikasia pyydystetään luonnosta, myydään lemmikeiksi tai käytetään rahan ansaitsemiseen turistikohteissa. Hankaliksi käyneet hylätyt lemmikkiapinat päätyvät usein eläintarhoihin ja pelastuskeskuksiin. Korkeasaaren aikuiset berberiapinat ovat entisiä lemmikkejä ja lakkautetusta yksityisestä eläintarhasta pelastettuja yksilöitä.

Korkeasaari tukee luonnonvaraisten berberiapinoiden suojelua. Barbary Macaque Awareness and Conservation -kansalaisjärjestö taistelee laitonta lemmikkikauppaa vastaan takavarikoimalla salametsästettyjä apinoita ja sopeuttamalla niitä takaisin luontoon, lisäämällä ihmisten tietoisuutta kampanjoilla ja sitouttamalla paikallisväestöä apinoiden suojeluun.