Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

Korkeasaaren berberiapinalauma pieneni

July 22, 2014 by Posted in: ApinatKorkeasaari

Korkeasaari - Google Chrome_2014-07-22_13-23-53

Korkeasaaren eläintarhaan viime kesänä muuttaneiden berberiapinoiden yhteiselo ei ole sujunut ongelmitta. Neljän uroksen ja neljän naaraan lauman elämä on säröillyt jo joitakin kuukausia ja tilanteeseen on etsitty ratkaisua yhdessä hollantilaisen AAP-säätiön kanssa. Lauman rauhaa on edistetty tarjoamalla tarhaan runsaasti virikkeitä ja erottamalla yksilöitä väliaikaisesti omiin tiloihinsa.

Korkeasaaren apinayksilöt eivät ole sukua toisilleen eivätkä ne ole kasvaneet yhdessä. Siksi ne ovat joutuneet opettelemaan, miten elää sosiaalisessa ryhmässä. Tällaisen lauman ryhmädynamiikka on monimutkaisempi ja välienselvittelyjä on enemmän.

Apinoiden hyvinvoinnin turvaamiseksi päädyttiin lauman hajottamiseen. Yksi lauman naaraista sekä kaksi urosta siirrettiin takaisin AAP:n hoiviin, jossa niille etsitään uusi lauma. Samoihin aikoihin yksi Korkeasaaren lauman naaraista sai luunmurtuman, minkä vuoksi se jouduttiin lopettamaan.

Korkeasaareen jäävä neljän apinan lauma koostuu kahdesta uroksesta sekä kahdesta naarasta. Positiivinen muutos eläinten käyttäytymisessä on ollut havaittavissa välittömästi. Korkeasaaren berberiapinoilla on nyt mahdollisuus lisääntyä, poikasia saattaa syntyä laumaan aikaisintaan ensi keväänä.

Uhanalaiset berberiapinat ovat kotoisin Pohjois-Afrikan vuoristoalueilta. Marokossa ja Algeriassa kannat ovat taantuneet hälyttävää vauhtia viime vuosikymmenien ajan. Lajia uhkaa etenkin lemmikiksi pyydystäminen ja salakuljetus Euroopan eläinmarkkinoille.

AAP uudelleen sijoittaa kädellisiä ja muita eksoottisia lajeja ja on erikoistunut sopeuttamaan eläimiä uusiksi laumoiksi. Valtaosa säätiölle päätyvistä eläimistä on pelastettu laittomalta eläinkaupalta.