Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

Luonnonsuojeluliitto kysyy: “Kuinka monta norppakuolemaa vielä tarvitaan, maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo?”

July 25, 2014 by Posted in: Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliitto vaatii maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpoa (kok) osoittamaan, että maa- ja metsätalousministeriö pystyy suojelemaan äärimmäisen uhanalaista saimaannorppaa.

“Nyt näyttää siltä, että saimaannorpan suojelu on karannut maa- ja metsätalousministeriöltä. Jos toimet eivät parane, maailman uhanalaisimman hylkeen ja samalla äärimmäisen uhanalaisten kalojen suojelu pitäisi siirtää ympäristöministeriöön”, Luonnonsuojeluliiton johtava asiantuntija Ilpo Kuronen vaatii.

Kesäkuussa maa- ja metsätalousministeriksi valittu Orpo puhui aluksi saimaannorpan suojelutoimien kiristämisen puolesta. Pian hän kuitenkin pyörsi puheensa.

“Kuinka monta norppakuolemaa vielä tarvitaan, jotta nähdään, että rajoituksia on jatkettava ja laajennettava?” Luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen kysyy.

Luonnonsuojeluliitto muistuttaa, että tämän vuoden seitsemän norppakuolemaa ei ikävä kyllä ole poikkeuksellinen määrä. Todellinen kalanpyydyskuolleisuus on tutkijoiden mukaan 2–3-kertainen havaittuun verrattuna. Lisäksi tänä vuonna yhdeksän kuuttia kuoli pesintäaikana onnistuneista apukinoskolauksista huolimatta.

“Pahimmillaan tämä tarkoittaa sitä, että ehkä jo lähes puolet tämän vuoden kuuteista on kuollut. Eikä edes heinäkuu ole vielä lopussa”, Tiainen sanoo.

Kalanpyydyskuolemat eivät ole vähentyneet vaan siirtyneet loppukesään. Lisäksi kuutteja kuolee rajoitusalueen ulkopuolella sekä laittomiin kalanpyydyksiin. Kannan hidas kasvu 270:stä noin 300:aan johtui hyvistä lumivuosista. Norppien määrän kasvu pysähtyi heti, kun pesimätalvet huononivat.

“Johtopäätös pitäisi olla selvä maa- ja metsätalousministeriöllekin: rajoitusaikaa on pidennettävä ja rajoitusaluetta on laajennettava ja tehtävä se täysin yhtenäiseksi”, Kuronen toteaa.

Saimaalla kalastusosakaskunnat kokoavat joukkojaan ja kutsuvat kalastusalueiden edustajia ja kaikkia alueen ammatti-, kotitarve- ja vapaa-ajankalastajia kansalaiskokoukseen 5.8. vastustamaan norpan suojelutoimien laajentamista. Myös rajoitusten purkamisesta puhutaan. Kutsussa väitetään, että norppa ei ole kuolemassa sukupuuttoon.

Luonnonsuojeluliitto muistuttaa kalastajia, että tämänhetkisillä toimilla ei olla pääsemässä edes välitavoitteeseen, joka on 400 yksilöä vuonna 2025. Silloin välitön sukupuuton uhka hellittäisi. Varsinaisena tavoitteena on kuitenkin saimaannorpan suotuisan suojelun taso, mikä tarkoittaa moninkertaista määrää norppia nykytilanteeseen verrattuna.

“Tavoitetta ei ole mahdollista saavuttaa, jos saimaannorppien tappaminen on sallittua ja laillista niin kuin se tänä päivänä on. Verkkokalastuksella ei ole Saimaalla tulevaisuutta. Kalastusrajoitukset ovat tulleet Saimaalle jäädäkseen”, Tiainen sanoo.