Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

Ranuan karhunpennulle nimeksi Jemma

September 2, 2014 by Posted in: SuupedotYleiset uutiset

10371680_777801952276513_5799163949153143927_n

Jemma-karhu Kuva: Marko Junttila/Ranuan eläinpuisto

Ranuan eläinpuistossa viime tammikuussa syntyneelle karhunpennulle on viimeinkin valittu nimi. Kevään ja kesän aikana n. 60 000 pientä ja suurta kävijää on käynyt ihastelemassa karhunpentua.

Kaikki ovat saaneet myös osallistua pennun nimeämiseen antamalla ehdotuksia joko eläinpuiston nettisivujen kautta, eri tapahtumissa kuten lasten messuilla, S-etutapahtumissa, erämessuilla tai paikan päällä Ranualla. Onpa ehdotuksia tullut myös entisvanhaisella kirjepostilla sekä puhelimitsekin. Kaiken kaikkiaan nimiehdotuksia on tullut 7 771 kpl.

Eläinpuistossa on järjestetty nimikilpailuja vuosien ajan ja pennun saama nimiehdotusten määrä oli kautta aikojen toiseksi suurin. Ylivoimainen ennätys tehtiin kuitenkin vuonna 2012, jolloin Ranzo sai huimat 33 000 nimiehdotusta.

Karhupennulle valikoitui nimeksi Jemma henkilökunnan raadin hyvin vaikean karsinnan tuloksena. Nimen haluttiin jollakin tapaa muistuttavan pennun vanhemmista Mallasta ja Jehusta. Raati myös halusi nimen olevan suomalainen. Jemma on nimenä mukavan kuuloinen, kansainvälisessä suussa toimiva, helposti kutsuttava ja myös pennulle mieleen painuva. Jemma ehdotuksia tuli 19 ja pääpalkinnon saaja jouduttiin siten arpomaan ja muut Jemma-nimeä ehdottaneet palkittiin myös eläinpuiston pääsylipuilla. Salme Vaarala Porvoosta oli arvonnassa onnekkain, joten häntä perheineen odottaa nyt luvattu palkintoviikonloppu Ranuan eläinpuiston uudessa Gulo Gulo –lomakylässä, sekä tietysti tutustuminen Jemman arkeen eläinpuiston puolella.

Hilla-nimi oli suosituin ja sitä oli ehdotettu 175 kertaa. Jos tämä olisi ollut äänestys määrän mukaan, olisi Ranuan eläinpuistossa nyt Hilla-niminen karhunpentu. Toiseksi eniten ehdotettu Jella-nimi oli ollut mielessä yli 107 henkilöllä. Nimi oli myös muodostettu karhunpennun vanhempien Mallan ja Jehun mukaan. Kolmanneksi eniten ääniä saivat nimet Alma ja Melli. Jälkimmäinen tarkoittaa latinaksi hunajaa. Muita suosittuja nimiä olivat Halla, Elli, Milla, Jalla, Meiju, Manta, Maisa, Nella ja Vili.

Muutoin nimiä oli taiteiltu paljon sanoista Ranua ( Ranu, Ranukka, Ranuli) ja Hilla ((Hillara, Hillatar, Hilla-nalle, Hillankukka). Paljon ehdotuksia tuli myös pennun käyttäytymisen ja luonteen perusteella (Höpö, Vikkelä, Vekkuli, Ihku)

Ranuan Jemma – karhunpentu painaa nyt yli 50 kiloa ja Jemma viettää aikaansa omassa aitauksessaan. Eläintenhoitajat käyvät yhä aitauksessa Jemmaa ruokkimassa ja pitämässä Jemmalle seuraa. Eläinpuiston ruskeakarhut menevät normaalisti talviunille marraskuun puolenvälin jälkeen.