Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

Valkoposkihanhen syyskanta kasvoi viidenneksellä

September 5, 2014 by Posted in: Linnut

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Valkoposkikannan kasvu keskittyi itäiselle Suomenlahdelle sekä pääkaupunkiseudun reunaosiin. Suomen ympäristökeskuksen, Helsingin yliopiston ja BirdLife Suomen järjestämässä laskennassa havaittiin yhteensä noin 25 800 valkoposkihanhea.

Vapaaehtoiset lintuharrastajat laskivat valkoposkihanhet koko Suomesta viime viikonloppuna 29.–31.8. Tuloksien mukaan valkoposkihanhien syyskanta kasvoi 19 prosenttia vuodesta 2013. Voimakkainta kasvu oli jälleen itäisellä Suomenlahdella, missä syyskanta lähes kaksinkertaistui. Pääkaupunkiseudulla kanta kasvoi neljänneksellä ja sisämaassa viidenneksellä. Sen sijaan Varsinais-Suomen ja Pohjanlahden syyskannassa ei tapahtunut merkittäviä muutoksia viime vuoteen.

Eniten valkoposkihanhia kerääntyi aiempien vuosien tapaan pääkaupunkiseudulle, missä laskettiin yhteensä 10 500 yksilöä. Valkoposkihanhien määrät olivat kasvaneet pääkaupunkiseudun reuna-alueilla, erityisesti Kirkkonummella, Sipoossa ja itäisimmässä Helsingissä.

Valkoposkihanhet yöpyvät ulkosaaristossa ja lintulahdilla

Pääkaupunkiseudun suurimmat määrät havaittiin ruokailemassa peltoalueilla Vantaan Västerkullassa (1 540 valkoposkihanhea), Kirkkonummen Thorsvikissä (1 500), Sipoon Immersbyssä (1 140) ja Espoon Vanhakartanossa (1 100). Suurimmat yöpymisparvet olivat puolestaan kerääntyneet Vuosaaren ulkosaaristoon (2 700 hanhea) ja Espoon Laajalahdelle (2 550), mistä valkoposkihanhet siirtyivät varhain aamulla ruokailualueilleen.

Suuria määriä valkoposkihanhia kerääntyi myös Mynämäen (4 050 hanhea), Porin (2 700), Turun (2 100), Loviisan (2 000), Kristiinankaupungin (1 090) ja Haminan (1 040) seuduille. Sisämaassa valkoposkihanhia havaittiin eniten Hollolan ja Lahden alueella (670 lintua).

Vuonna 2013 valkoposkihanhen Suomen pesimäkannan kooksi arvioitiin 3 600 paria. Kannankasvun arvioitiin tuolloin pysähtyneen eteläisillä rannikkoalueilla, mutta kasvavan yhä Pohjanlahdella. Rannikon kokonaiskannan arvio oli 3 400 paria ja sisämaassa pesi noin 200 paria. Syyskannan 2014 laskennan tulokset viittaavat siihen, että Suomen pesimäkanta olisi kohonnut vähintään 4 000 pariin.

 

Valkoposkihanhen havaintopaikat 29.-31.8.2014
Valkoposkihanhen syyskannan kehitys 2008-2014

LISÄTIETOJA