Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

:KATSO VIDEO: Ranualla syntyi kaksi jääkarhunpentua

December 10, 2014 by Posted in: SuupedotYleiset uutiset

2014-12-10 15_26_56-Ranuan eläinpuiston jääkarhunpennut syntymäpäivänään - YouTube

 

Venus-jääkarhun pentuja tarkkaillaan kameroiden ja mikrofonien avulla. Kuva: Ranuan eläinpuisto

Ranuan eläinpuisto sai joululahjansa tänä vuonna muutaman viikon etuajassa, kun jääkarhunaaras Venus synnytti kaksi pentua torstaina 4.12.

Lokakuun alusta saakka oli valkoisen karhuemon käytöstä seurattu ahkerasti pesäkameroiden välityksellä. Viitteitä tulevasta oli kuitenkin antanut jo loppukesän ja syksyn hyvä ruokahalu Venuksen valmistautuessa pitkään paastoon, sillä synnyttänyt emo ei voi jättää pentujaan ilman jatkuvaa lämpöä lähteäkseen etsimään ravintoa.

Tarhaoloissa jääkarhujen onnistunut lisääntyminen on todella harvinaista –ensimmäiset 24 tuntia ovat kriittisimmät; sen aikana kolmannes pennuista menehtyy. Puolet syntyneistä pennuista kuolee ennen 5 vuorokauden ikää ja kuukauden kuluttua hengissä on n. 40% pennuista. Aikoinaan suurin syypää heikkoon lisääntymismenestykseen eläintarhoissa lienee ollut emon häiriintyminen ulkoisista ärsykkeistä ja sen myötä jälkikasvun hylkääminen tai jopa tappaminen. Ranuan eläinpuistossa emon ympäristön rauhoittaminen onkin koettu ensiarvoisen tärkeäksi ja jääkarhun pesärakennus ympäristöineen eristetty hyvissä ajoin ennen odotettua penikointia.

Viimeiset pari viikkoa olivat hoitajat tuijottaneet valvontakameran ruutua yhä tiiviimmin, sillä ensimmäinen Suomessa syntynyt jääkarhunpentu, Ranzo, syntyi marraskuun 18. päivänä kolme vuotta aiemmin. Venus alkoi viipyä pesässään yhä pidempään. Ruoka kuitenkin maittoi vielä viikkoa ennen synnytystä, toisin kuin Ranzoa odottaessaan, jolloin Venus aloitti paaston kaksi viikkoa ennen h-hetkeä.

Odotusaikana emoa ja nyt myös pentuja seurataan tarkasti nauhoittavien valvontakameroiden sekä mikrofonien avulla. Valvontanauhoja läpikäymällä paitsi varmistutaan karhujen hyvinvoinnista, myös saadaan tärkeää tietoa niiden käyttäytymisestä ja pennun kehityksestä. Pennut ilmoittavat äänekkäästi, mikäli niillä on epämukava olo tai nälkä. Tähän mennessä on todettu Venuksen hoitavan pentujaan erityisellä huolella. Pääosin pennut ovat emon etutassujen välissä vasten karvaista rintaa lähellä nisiä saaden emon hellää huolenpitoa.

Jääkarhu on arktisen luonnon kiistaton kuningas. Sitä se on myös Ranuan eläinpuistossa. Ihmiselle aina vaarallinen, maapedoista suurin, saa eläinpuiston kävijöiltä ihastelevaa kunnioitusta osakseen. Syntyessään jääkarhun pennut painavat vain n. puoli kiloa. Lisää painoa kertyy emon rasvaisen maidon turvin jopa 100g päivässä. Muutaman kuukauden ikäisenä pentujen oletetaan painavan jo lähemmäs kymmenen kiloa ja tuolloin, helmi-maaliskuulla, valkoiset nallet pääsevätkin ensimmäisen kerran ulos emonsa kanssa.

Ranuan eläinpuistossa nyt syntyneet jääkarhukaksoset ovat isoveljensä Ranzon tavoin tärkeä osa maailman eläintarhojen jääkarhupopulaatiota. Pennut tulevat saamaan paljon huomiota osakseen ja niitä voidaankin pitää tärkeinä viestintuojina. Ranuan jääkarhujen villien sukulaisten syvenevä ahdinko ilmaston lämmetessä ja pohjoisten merien jääpeitteisen ajan lyhetessä saa meidät toivottavasti ajattelemaan ihmiskunnan toimien seurauksia myös täysin syyttömiin osapuoliin, luontoon ja sen asukkaisiin.