Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

Korkeasaaren aasianleijonapennuista Gina, Gira ja Gita

January 23, 2015 by Posted in: KissaeläimetKorkeasaari

2015-01-23 13_01_23-Korkeasaari

 

Korkeasaari sai yleisöltä yli 7·500 nimiehdotusta. Kuva: Korkeasaari / Mari Lehmonen

Korkeasaaren eläintarha pyysi yleisöltä apua kolmen viime keväänä syntyneen aasianleijonanpennun nimeämisessä. Ehdotuksia kolmelle naaraspennulle tuli yhteensä reilut 7500, joista Kissalaakson eläintenhoitajat valitsivat nimet Gina, Gira ja Gita.

Tärkeä nimenvalintakriteeri oli G-kirjain, jolla viime vuoden poikasten nimien tuli alkaa. Nimien toivottiin myös liittyvän lajin kotiseutuun. Erittäin uhanalaisia aasianleijonia elää vain Luoteis-Intiassa Girin kansallispuistossa, josta johdettiin yhdelle pennulle nimi Gira. Gina ja Gita ovat intialaisia tytönnimiä. Gina tarkoittaa voimakasta naista ja Gita laulua. Eläintenhoitajat halusivat pennuille helpot, lyhyet ja ytimekkäät nimet.

Nimiehdotusten joukosta Gina löytyi lähes 200 kertaa, Gitaa ehdotettiin 78 ja Giraa 51 kertaa. Gir oli monen nimen taustalla. ”Olisi mukava olla lyhyitä ja ytimekkäitä nimiä, jotka olisivat vähän samantyyppisiä nimiä kuin Gir”, perusteluissakin todettiin. Gina-nimessä nähtiin periksiantamatonta johtajatyyppiä, joka sopii harvinaiselle leijonalle. ”Gita on kuin kita ja leijonalla on kita”, oli joku keksinyt. Valittuja nimiä oli ehdotettu myös Kalevan, Mankalan ja Mussalon kouluista – luokan yhteistyönä, lauman voimin kuten leijonilla.

Korkeasaaren nuoret leijonanpennut ovat talven mittaan kasvaneet vauhdilla ja ovat jo lähes 40-kiloisia. Huolimatta lämpimästä kotiseudustaan, ne käyvät päivittäin ulkoilemassa emonsa tai isänsä valvonnassa. Ison osan vuorokaudesta leijonat lekottelevat kuitenkin lämpimissä sisätiloissaan

Korkeasaaressa on kasvatettu aasianleijonia vuodesta 1992, jolloin Intian valtio lahjoitti yhdeksän leijonaa eurooppalaisille eläintarhoille lisäännyttämistä varten. Eläintarhojen suojeluohjelmaan kuuluvia leijonia on Euroopassa noin 100 yksilöä. Luonnossa arvioidaan olevan vain 350 aasianleijonaa.

Lippupakettien voittajat

Kaikkien pentujen nimeämiseen osallistuneiden kesken arvoimme neljä kahden hengen lippupakettia Korkeasaareen. Korkeasaari ottaa voittajiin yhteyttä henkilökohtaisesti tämän päivän aikana.