Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

Korkeasaaressa on jälleen partakorppikotkapariskunta

January 30, 2015 by Posted in: Linnut

2015-01-30 15_30_18-Korkeasaari

 

Partakorppikotkakoiras tutustumassa uuteen kotiinsa. Kuva: Mari Lehmonen

Korkeasaaressa on jälleen partakorppikotkapariskunta. Korkeasaaren 17-vuotias partakorppikotkanaaras on saanut rinnalleen yksivuotiaan koiraan. Saaren uusin tulokas saapui Kaakkois-Ranskan vuoristoseudulla sijaitsevasta partakorppikotkien suojelu- ja tutkimuskeskuksesta.

Kuljetuslaatikosta päästyään kookas tummanruskea koiras räpisteli lumista kalliota ylös ja jäi kummastelemaan uutta ympäristöään. Naaras tarkkaili koirasta.

Viime keväänä koiraslintu menehtyi syömäänsä luunsiruun 32-vuotiaana, pariskunnan yhteistä munaa hautoessaan.

Partakorppikotkien pariside on yleensä elämän mittainen. Toisen linnun menehdyttyä ne saattavat pariutua uudelleen. Sitä Korkeasaaressakin nyt toivotaan. Nuori koiras on vielä naaraan reviirillä tunkeilija, minkä naaras on tehnyt selväksi ajamalla koirasta muutamaan kertaan kauemmas. Nyt ne istuvat jo parin metrin päässä toisistaan rauhallisesti. Kenties kevättalvella kuuden vuoden kuluttua, kun koiras on saavuttanut sukukypsyyden, ne hautovat omaa munaa.

Eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmassa partakorppikotkia lisäännytetään tarhaoloissa ja palautetaan Alpeille Ranskan, Sveitsin, Espanjan ja Itävallan vuoristoseuduille. Vapautetuista tarhalinnuista selviytyvät lähes kaikki. Tämä onkin yksi maailman parhaiten onnistuneista kannanvahvistamishankkeista. Alppien ja Pyreneiden alueella pesii yli 20 tarhalintujen muodostamaa paria. Kaikkiaan Euroopassa on 300-700 pesivää partakorppikotkaparia.