Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

KORKEASAARI: Karhujen talviuni päättyi etuajassa

February 20, 2015 by Posted in: Karhut

2015-02-20 15_40_41-Korkeasaari

 

Kuvaaja: Mari Lehmonen (2015) Helsinki Zoo archives

Korkeasaaren karhut ovat heränneet talviuniltaan ja ne ulkoilivat tänään ensi kertaa. 14- ja 9-vuotiaat naaraskarhut ovat aiempina vuosina nukkuneet maaliskuun alkuun asti, mutta tänä talvena niiden talvilepo keskeytyi useita kertoja. Nyt karhut eivät ruokailtuaan vetäytyneetkään enää takaisin nukkumaan, joten hoitajat päästivät ne ulos nuuhkailemaan kevään lähestymistä.

Luukun auettua karhut kömpivät pihalle tarkastamaan tutut paikat. Pian eläintenhoitajien kevätherkuiksi tuomat hunajaleivät veivät huomion ja niiden perässä kiivettiin puuhunkin saakka. Siinä sivussa karhut kävivät pientä painia ja ottivat laukka-askelia ympäri tarhaa. Karhut kävivät järsimässä myös sulaneen lumen alta paljastunutta ruohoa.

Reippaasta ulkoilusta huolimatta talviunilta heränneiden karhujen ruokahalu ei ole vielä parhaimmillaan. Eläintenhoitajat ovat antaneet karhuille kevyttä kasvisravintoa, kuten salaattia, kiinankaalta ja juureksia. Lihaa lisätään ravintoon myöhemmin.

Talvipesä pidetään vielä avoinna, jotta karhut voivat halutessaan vetäytyä sinne torkkumaan. Karhulinnan katselutasanne on avattu yleisölle karhujen käytössä olevan tarhan kohdalta. Korkeasaari on nyt alkavana talvilomaviikonloppuna auki iltakuuteen saakka.