Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

WWF: Maailman harvinaisimman kissapedon määrä tuplaantui

February 24, 2015 by Posted in: KissaeläimetWWF

10954327_335341793322134_2017139019999000306_n

Leopardin harvinaisen alalajin ja maailman harvinaisimmaksi arvioidun kissapedon, amurinleopardin, määrä on kaksinkertaistunut viimeisen seitsemän vuoden aikana. Juuri julkaistujen tutkimustulosten mukaan Venäjällä elää nyt ainakin 57 amurinleopardia, kun vuonna 2007 niitä laskettiin olevan vain noin 30 yksilöä. Lisäksi laskentojen yhteydessä Kiinassa havaittiin 8–12 amurinleopardia.

Amurinleopardien laskenta tehtiin Venäjän Land of the Leopard -kansallispuistossa yli 360 000 hehtaarin alueella. Leopardien yksilömäärää selvitettiin riistakameroiden ottamista kuvista amurinleopardien turkin yksilöllisen täpläkuvioinnin avulla. Leopardimäärän selvittämiseksi tutkijat analysoivat jopa kymmenen tuhatta valokuvaa. Laskennassa olivat mukana Land of the Leopard -kansallispuisto sekä Venäjän tiedeakatemia yhteistyössä WWF:n ja muiden organisaatioiden kanssa.

“Välittömästä sukupuuton uhasta huolimatta amurinleopardi osoittaa rohkaisevia merkkejä asteittaisesta toipumisesta. Yksilömäärän kasvu on osoitus sitoutuneen suojelutyön tuloksellisuudesta. Seuraavaksi Venäjän ja Kiinan tulisi tehdä yhteistyötä amurinleopardille sopivan elinalueen suojelemiseksi”, sanoo kansainvälisen WWF:n lajiohjelman päällikkö Carlos Drews.

Kaikki tiedossa olevat amurinleopardin lisääntymisalueet sijaitsevat vuonna 2012 perustetussa Land of the Leopard -kansallispuistossa. Kansallispuisto on myös uhanalaisen amurintiikerin koti. Seuraavaksi tutkijat jatkavat leopardipopulaatioiden seuraamista läheisillä luonnonsuojelualueilla Kiinassa.