Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

:KATSO VIDEO: Myskihärkämorsian Ranualle Kööpenhaminasta: Myskihärkä- uros Max sai vihdoinkin naarasseuraa

May 18, 2015 by Posted in: Yleiset uutiset

2015-05-18 14_27_14-Myskihärkämorsian Ranualle Kööpenhaminasta (uusi)

Ranuan eläinpuistossa poikamiehenä elellyt myskihärkä Max sai viime viikolla seuraa. Kööpenhaminan eläintarhasta haettiin 2-vuotias Bodil-niminen naaras.

Bodilin yli 1800km:n matka Ranualle meni hyvin. Suurin huolenaihe arktisiin oloihin tottuneen myskihärän kuljetuksessa on lämpötila, jota seurattiinkin matkan aikana tarkasti kuljetuslaatikkoon asennetun anturin välityksellä. Bodil otti kuljetuksen rauhallisesti ja jopa söi heinää pidemmillä pysähdyksillä. Ranualle saavuttua nuori myskihärkänaaras tutki aitaustaan ja etsiytyi sitten ruoan ääreen. Eläinten tuontiin ulkomailta liittyy aina terveystarkastuksia ja -testauksia, joten vielä eivät Max ja Bodil päässeet samaan aitaukseen. Ennen syksyn kiima-aikaa ”nuoripari” on tarkoitus esitellä toisilleen ja toiveissa on tietysti pikkuisen myskihärkäkilin syntymä vuoden kuluttua keväällä.

Vuohieläimiin kuuluva myskihärkä on uhanalainen laji, jonka tulevaisuuteen luonnossa vaikuttaa ilmaston lämpeneminen. Myskihärkiä varten onkin Euroopan eläintarhojen liitossa perustettu suojelu- ja lisäännyttämisohjelma (EEP; European Endangered species Programme), jonka tanskalainen koordinaattori valitsi Bodilin Maxille puolisoksi. Eurooppalaisissa eläintarhoissa on alle 80 myskihärkää noin 20 tarhassa, joten Max joutui odottamaan vuosia sopivaa naarasta, joka ei olisi sille liian läheistä sukua. Myskihärkänaaraat ovat sukukypsiä 2-vuotiaina. Niiden kiima-aika on syksyllä ja jälkeläiset syntyvät seuraavana keväänä 250vrk:n kantoajan jälkeen.