Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

Hyviä uutisia maailman harvinaisimmalle kissapedolle

June 29, 2015 by Posted in: KissaeläimetKorkeasaari

2015-06-29 13_43_16-Korkeasaari

 

Korkeasaaren amurinleopardi on saanut ensimmäisen pentunsa. Kuva: Korkeasaari/ Carina Wilenius

Korkeasaaren amurinleopardinaaras on saanut ensimmäisen pentunsa 18.5. Syntymä havaittiin pesäkamerasta ja pesäkopin ympäristössä on pidetty siitä saakka tiukkaa penturauhaa. Vasta kuukauden iässä tärkeä pentu uskallettiin erottaa emonsa hoivista eläinlääkärin tarkastukseen. Pesästä löytyi hyväkuntoinen 1,3 kiloinen naarasleopardi. Viime päivinä Kissalaakson kuopus on alkanut liikkua myös pesäkopin ulkopuolella, mutta emo pitää sen edelleen yleisön katseilta piilossa.

Maailman harvinaisimman kissapedon tulevaisuus näyttää nyt valoisammalta kuin vuosikymmeniin. Venäjän Kaukoidässä tehtyjen laskentojen mukaan luonnon leopardikanta on kasvanut peräti yhden kolmanneksen. Viime vuonna puhuttiin noin 40 yksilöstä, tällä hetkellä arvio on 60 leopardia. Vaikka määrä on pieni, askel on suuri, sillä luonnonkanta on kääntynyt ensi kertaa selvään nousuun.

Lisää loistavia leopardiuutisia kantautui viime viikolla: pitkään valmisteltu amurinleopardien luontoonpalautus sai toteuttamisluvan. Vähintään 12-vuotiseksi suunniteltu projekti alkaa ensi keväänä tilojen rakentamisella Lazovsky Zapovednikiin ja vuoden 2017 aikana ensimmäiset eläintarhojen amurinleopardit siirretään alueelle. Mukaan valitaan iältään ja geeniperimältään sopivat yksilöt eläintarhojen 186 yksilön kannasta.

Korkeasaari on tukenut amurinleopardien suojelua luonnossa vuodesta 1998. Viime vuosina Korkeasaaren vierailijat ja sponsorit ovat lahjoittaneet jopa neljänneksen Amur Leopard and Tiger Alliancen suojeluprojekteihin ohjatuista vuosittaisista varoista. Kissojen Yö on suurin jokavuotinen tempaus suojelutietoisuuden lisäämiseksi ja varainkeruun vauhdittamiseksi.