Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

Ethän jätä kesä…kissakalaa! SEA LIFEn toiseksi suurin kala on entinen kotiakvaarioasukki

August 6, 2015 by Posted in: KalatSea Life

a0b19143-3e78-416e-935f-db95690609fa-main_image

Merimaailma Sea Life kannustaa vastuulliseen eläintenpitoon syksyn työkiireistä ja lukuisten perheiden talousvaikeuksista huolimatta. Kesäkissojen heitteillejätöt lisääntyvät nyt rajusti, mutta ilmiö näkyy myös muiden lemmikkieläinten kohdalla. Erilaisia akvaariokaloja ja vesikilpikonnia tarjotaan Sea Lifeen syksyn mittaan enenevässä määrin.

”Näin kesälomien lopulla on hyvä hetki muistuttaa ihmisiä pitämään huolta hankkimistaan lemmikeistä, olipa kyseessä kissa, leopardigekko tai akvaariokala. Työkiireiden yllättäessä myös kaloista ja matelijoista tulee helposti hiljaisia sijaiskärsijöitä. Lemmikkieläimen hankinta ja hoito vaatii aina pitkäjänteistä sitoutumista, eikä sitä voi jättää vaikkapa lasten harteille. Viimekädessä aikuinen on vastuussa siitä, että kaikki perheen hoidokit saavat tarvitsemansa huolenpidon”, toteaa Sea Lifen intendentti Markus Dernjatin.

Monnin hurja kasvupyrähdys!

Sea Life on ottanut vastaan ne eläimet, joille on pystytty järjestämään riittävät tilat ja hoito koko niiden elinkaaren ajaksi. Huomattava osa esimerkiksi sademetsäosaston lajeista on lahjoituksina taloon tulleita. Mukaan mahtuu erilaisten monnien ja suurten kirjoahventen lisäksi muun muassa puolimetrinen arovana, joka noudettiin lähes samanmittaisesta kotiakvaariosta.

”On pakko myöntää, että mustaokamonnin kasvuvauhti yllätti meidätkin. Alun perin parikymmensenttinen kala on asustellut sademetsäosaston putousaltaassa vuosia ja viettää suurimman osan päivän valoisasta ajasta suuren kannon takana piilossa. Ruoka-aikaan esiin tullessaan se alkoi näyttää niin kookkaalta, että päätimme mitata ja punnita sen eläinlääkärin ohjeiden mukaisesti. Yllätykseksemme ainoastaan parimetrinen seeprahaimme Mussukka on painavampi. Mustaokamonnilla on mittaa 100 senttimetriä ja painoa 17 kilogrammaa”, Dernjatin kertoo kotiakvaariosta Sea Lifeen muuttaneesta suojatistaan.

Kalat ja matelijat ovat pitkäikäisiä lemmikkejä

On tärkeää, että eläintenpidon haasteet ja ne tylsätkin hoitorutiinit tuodaan selvästi esille jo hankintavaiheessa. Akvaarioliikkeillä ja eläinkaupoilla on tässä asiassa huomattava vastuu. Akvaariokalan tai käärmeen eliniän odote on helposti 10-20 vuotta, joten pitkäjänteisyyttä tarvitaan.

”Eläintä ei saa hankkia ajatuksella, että se annetaan pois sitten kun homma ei enää kiinnosta. Lähtökohtaisesti myöskään eläintarhat ja yleisöakvaariot eivät ole paikkoja, joihin suureksi kasvavat hoidokit on helppo sijoittaa innon laannuttua,” valistaa Dernjatin.

Linkit

http://www.sealife.fi