Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

Kala, joka osaa ampua

September 15, 2015 by Posted in: Kalat

2d1ccc91-793b-4f92-a4f0-a910f4304ec5-main_image

Ampujakala

Vedenalainen maailma on täynnä eläimiä, joille on aikojen saatossa kehittynyt hyvin erikoisia tapoja selviytyä oman elinympäristönsä haasteista. Merten kiehtovimpiin saalistajiin lukeutuu ehdottomasti ampujakala, joka tunnetaan ainutlaatuisesta saalistusmetodistaan: kala painaa kielensä kitalakea vasten ja sylkee ulos voimakkaan vesisuihkun, jonka avulla se pudottaa hyönteisiä veteen. Vaikka suurimmatkin ampujakalat ovat vain noin 30-senttisiä, ne ampuvat helposti kolme metriä vedenpinnan yläpuolelle.

Vasta harjoittelu tekee mestarin

Ampujakalat eivät ole mestariampujia syntyessään, vaan kalan on opeteltava, miten osua liikkuvaan kohteeseen. Koska valo taittuu veden alla eri tavalla kuin sen päällä, vesisuihku nousee ilmaan eri tavalla kuin pinnan alta käsin voisi kuvitella. Kalat oppivat oikean ampumiskulman paitsi yrityksen ja erehdyksen kautta, myös seuraamalla kokeneempien lajikumppaniensa suorituksia.

Nuoret ampujakalat pelaavatkin yleensä varman päälle ja pysyttelevät parvissa. Mitä isompi porukka, sitä todennäköisemmin joukosta löytyy edes yksi kala, joka osuu nappiin joka kerta. Jotta nuoremmat ampujakalat ehtivät osingoille vanhempien tarkka-ampujien saaliista, nekin joutuvat tekemään melkoisia laskusuorituksia; niiden on osattava jo ampumahetkellä päätellä, minne saalishyönteinen putoaa.

Ammuskelua akvaariossa                                                      

Myös akvaariossa ampujakalat saalistavat niille luontaisella tavalla. Ei ihme, että ampujakalojen näytös on yksi Sea Lifen kysytyimpiä ohjelmanumeroita. Nyt ampujakalojen ruokinta on ensimmäistä kertaa mahdollista varata myös yksityiseksi ohjelmanumeroksi omalle seurueelle. Tänään  iOS-käyttäjille julkaistun 24hZOO SEA LIFE – mobiiliapplikaation avulla käyttäjä voi muotoilla oman elämyksensä iPhonensa avulla jo ennen Merimaailmaan saapumista. Kokonaiselämys taipuu moneksi, juuri käyttäjänsä näköiseksi, sillä ampujakalojen ruokinnan lisäksi 24hZOO SEA LIFE -sovelluksen kautta akvaariovierailuun on varattavissa muutakin sisältöä Sea Lifen normaalin valikoiman ulkopuolelta. 24hZOO SEA LIFE –mobiiliapplikaatio on ladattavissa App Storesta ilmaiseksi 15.9. alkaen.

24hZOO SEA LIFE saatavissa nyt Android-käyttäjien lisäksi myös Sea Lifessa vieraileville iPhone-käyttäjille. Palvelu toimii Android 4.4 ja  iPhone 4s (iOS 7.1.)  tai uudemmissa puhelimissa.  Palvelu on kehitetty yhteistyössä Mobedig Oy:n kanssa.


App Store:
https://itunes.apple.com/us/app/24hzoo-sea-life-helsinki/id1025927436?mt=8&ign-mpt=uo%3D2

Google Play:
https://play.google.com/store/apps/details?id=mobedig.com.twentyfourhzoo.sealifehelsinki