Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

Kuopion luonnontieteellinen museo: Kuopion museon näyttely nostaa esiin pölyttäjien merkityksen


kuopionmuseo-mehi

Mehiläinen on tärkeimpiä pölyttäjähyönteisiä. (Kuva: A & E Ylönen)

Kuopion luonnontieteellisessä museossa avautui keskiviikkona Pölyttäjät-näyttely. Näyttely esittelee pölyttäjien merkitystä arkielämäämme ja pohtii, miten käy sekä luonnolle että ihmiselle, jos pölyttäjien elinympäristöjen väheneminen jatkuu.

Kukkien mesi ja siitepöly houkuttelevat paitsi hyönteisiä, niin myös monia selkärankaisia eläimiä. Näihin kuuluvat esimerkiksi linnut ja lepakot.

Hyönteisistä tehokkaimpia pölyttäjiä ovat mesipistiäiset, joille on kehittynyt erityisiä siitepölyn kuljettamiseen sopivia rakenteita.

Yli kolmannes maailman viljelykasveista on riippuvainen pölyttäjähyönteisistä, erityisesti ihmisen kesyttämistä mehiläisistä. Ilman pölyttäjiä ruokavaliostamme puuttuisivat mansikat, tomaatit ja sitrushedelmät ja päältämme puuvillaiset vaatteet.

Näyttelyyn teeman mukaisesti kesän aikana järjestetään pölyttäjiin liittyviä oheistapahtumia. Tiistaina 10. kesäkuuta on Minustako mehiläishoitaja? -tilaisuus klo 17.30 (Kuopion museon kokoushuone, vapaa pääsy). Tällöin mehiläishoitaja Markku Puumalainen esittelee mm. mehiläisharrastuksen aloittamista.

Ei pelkkää hunajaa -elokuva esitetään Kino Kuvakukossa 18. elokuuta klo 18 (liput 8,50 e/6,50 e). Lisäksi 26. elokuuta järjestetään Pörräävät pölyttäjät -retki, jolla tutustutaan loppukesän pölyttäjähyönteisiin.

Pölyttäjät-näyttely on avoinna 27. syyskuuta asti (ti-la klo 10–17). Keskiviikkoisin klo 15 järjestetään Johdatus pölyttäjien maailmaan -opastuskierros, joka sisältyy museon pääsymaksuun (7,50 e/4,50 e, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi).

Lisätietoja

Kuopion museo

Kuopion luonnontieteellinen museo