Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

Löysitkö mehiläisparven? Parvia nappaavat tarhaajat ovat nyt kartalla

May 22, 2014 by Posted in: Hyönteiset

tunnista pölyttäjät

Mehiläinen sekoitetaan usein kimalaiseen ja ampiaiseen.

Mehiläiset ovat paikoin alkaneet jo parveilla. Parveiluaika on touko-kesäkuusta heinäkuun loppuun. Jos löydät mehiläisparven, ilmoita siitä parvia kiinniottavalle mehiläistarhaalle. Varmistathan myös, että kyseessä on varmasti mehiläiset, eikä esimerkiksi ampiaiset.

SML on listannut mehiläisparvia kiinniottavat tarhaajat kartalle. Sieltä avun tarvitsijan on helppo katsoa lähin auttava mehiläistarhaaja. Lista ja kartta löytyvät osoitteesta www.mehilaishoitajat.fi/parvien-kiinniottajat/. Jos et löydä listalta apua, voit ottaa yhteyttä Suomen Mehiläishoitajain Liittoon.

Parveilu on mehiläisille luonnollista

Parveilu on mehiläisille luontainen tapa lisääntyä. Parveillessa osa yhteiskunnasta tai koko pesällinen lähtee lisätilan hakuun ja uuden yhteiskunnan tekoon

Mehiläisparvi on näyttävä, satojen, jopa tuhansien mehiläisten muodostama pallo. Vaikka parvi voi vaikuttaa pelottavalta, parveilevat mehiläiset käyttäytyvät yleensä rauhallisesti, koska niillä ei ole pesää puolustettavaan. Parvi lennähtää usein esimerkiksi puun oksalle, kunnes uusi pesäpaikka on valittu tai tarhaaja hakee parven talteen.

Parven mukana lähtee yleensä ainakin puolet pesän mehiläisistä, ja mehiläistarhaajat pyrkivätkin estämään parveilun hoitotoimenpiteillään mm. antamalla mehiläisille lisää pesätilaa.

Mehiläinen sekoitetaan helposti ampiaisiin

Ennen kuin otat yhteyttä parven kiinniottajaan, varmista, että kyseessä on todella mehiläiset. Mehiläiset sekoitetaan helposti ampiaisiin ja monesti esimerkiksi mökillä pörräävät hyönteiset osoittautuvatkin ampiaisiksi.

Ampiaiset ovat mehiläisiä karvattomampia ja kapeampivyötäröisempiä. Ampiaiset rakentavat pallomaisen pesän puumassasta kun mehiläiset tekevät sen vahasta. Ampiaiset ovat myös kiinnostuneita ihmisten ruuasta toisin kuin mehiläiset, jotka keräävät vain mettä ja siitepölyä kukista.

Myös kimalainen sekoitetaan helposti mehiläisiin. Ne ovat suurempia ja karvaisempia kuin mehiläiset ja ne pesivät maan alla.

www.mehiläishoitajat.fi

www.mehilaishoitajat.fi/parvien-kiinniottajat/