Villimaailma

Eläimet & Eläintarhat

Kala kasvatti itselleen uuden jalan – SEA LIFEn keuhkokala on yllätyksiä täynnä!

January 15, 2016 by Posted in: KalatSea Life

0e343f22-6ff6-41dd-a509-638d4ef5ae43-main_image

Merimaailma SEA LIFEn keuhkokala ”Eemu”

Merimaailma SEA LIFEn keuhkokala ”Eemu” on yllättänyt eläintenhoitajat jo kahdesti viime aikoina. Ensimmäinen yllätys koettiin, kun verkkaista elämää viettävän kalan nähtiin syövän ensimmäistä kertaa, yli vuosi Helsinkiin saapumisen jälkeen. Toinen yllätys olikin Eemun tyngän takaraajan uudelleenkasvu.

”Keuhkokalojen kohdalla voidaan hyvällä omallatunnolla puhua jalan varhaismuodosta, koska niiden evät ovat muuttuneet pitkiksi raajamaisiksi ulokkeiksi. Ne toimivat sekä herkkinä aistineliminä että maalla ryömimisen apuna. Muinaisten keuhkokalojen kehityslinja johtikin ensimmäisiin vedestä maalle siirtyneisiin selkärankaisiin eläimiin, ja siten lopulta ihmiseen saakka,” toteaa SEA LIFEn intendentti Markus Dernjatin.

Keuhkokalat ovat tunnettuja kyvystään selvitä kuivuvien jokien pohjamudissa ja horrostaa jopa vuosia ympärilleen erittämänsä limakapselin sisällä. Niiden uimarakko on kehittynyt keuhkomaiseksi hengityselimeksi, jonka turvin kala kykenee selviytymään kuivuvissa, vähähappisissa vesistöissä.

Liskomainen kävelytyyli ja uusiutuvat evät

Raajamaiset evät ovat keuhkokalalle elintärkeät. Kalan liskomaisesta ”kävelytyylistä” ja evien uusiutumiskyvystä eli regeneraatiosta on tehty lukuisia tutkimuksia. Regeneraatio ei ole eläinkunnassa täysin ainutlaatuinen prosessi, mutta rajoittuu lähinnä evolutiivisesti varhaisempiin selkärankaismuotoihin, kuten kaloihin ja sammakkoeläimiin. Matelijoilla regeneraatio on harvinaisempaa, mutta sisiliskon kyky kasvattaa uusi häntä on varmasti kaikille tuttu ilmiö.

”Yksi Eemun raajoista oli tynkä. Osasimme odottaa jonkinlaista palautumista, mutta prosessin nopeus oli hämmästyttävä. Raaja palautui muutamassa kuukaudessa. Lisäksi Eemun viimeaikainen aktiivisuus on ollut ilahduttavaa: Ruuan haistaessaan se lähtee lähes poikkeuksetta liikkeelle aiemman unenomaisen tilan sijaan. Vaikka emme nähneet sen syövän yli vuoteen, kala ei laihtunut ja näytti terveeltä koko ajan,” toteaa Markus Dernjatin.

Eemu on osoittautunut melkoiseksi kulinaristiksi, sillä lukuisista vaihtoehdoista huolimatta se kelpuuttaa ruokalistalleen ainoastaan valkokatkaravut.

 

Keuhkokalan ja muita evoluution erikoisuuksia näet SEA LIFEn Superselviytyjät-näyttelyssä.

Helmikuun 10.päivä SEA LIFEssa avautuu erilaisia rapuja esittelevä Saksiniekat-näyttely!